Регион

Аеродром РС: Губици од 5,4 милиона КМ

019685

Предузеће „Аеродром Републике Српске“ прошлу годину завршило је у минусу од 852.469 марака, чиме је акумулирани губитак достигао 5,4 милиона КМ, рекао је извршни директор АРС Милан Драгић.

Драгић е навео да су прошле године укупни приходи били око 2,1 милион, док су расходи премашили 2,9 милиона марака.

Највише новца у прошлој години потрошено је на бруто плате и накнаде зарада запослених и то више од 1,2 милиона марака. Предузеће је лани запошљавало 61 радника, рекао је Драгић. За амортизацију је утрошено 738.090 марака.

Како је навео, на амортизацију је лани потрошено највише новца, док остали трошкови нису значајни насупрот ових издатака. Када су у питању приходи, Драгић је рекао да је АРС највише новца лани зарадио од опслуживања авиокомпанија, и то 368.573 марке.

Према његовим ријечима, предузеће је лани добило грант од Владе РС од 900.000 КМ, а исти износ гранта АРС је дозначен и годину раније.

В.д. директора „Аеродрома РС“ Даворин Михић рекао је да акумулирани губитак предузећа од 5,4 милиона КМ не угрожава рад АРС. Он је додао да ове године планирају увођење нових авиолинија које би требало да смање губитак.

– „Аеродром РС“ је 2012. годину завршио углавном сређујући стање у предузећу. Имали смо низ инспекција, од којих се највећа односи на добијање сертификације АРС, гдје смо утрошили сва расположива средства, а на крају смо успјешно завршили овај посао – рекао је Михић и додао да грант Владе РС за ову годину износи 1,9 милиона КМ. Он је нагласио да је у току процедура уједињења „Аеродрома Требиње“ са „Аеродромом Бањалука“, те додао да све иде планираном динамиком.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *