Вијести, Регион

24. април 1999. Дан 32: Не праштај им Боже, знају шта раде

На подручју Новог Сада пало је осам пројектила од којих су неки потпуно уништили већ разорена постројења Рафинерије. На подручје Ниша испаљено је 26 пројектила. Једна особа је повређена, а прекинуто је снабдевање водом и електричном енергијом једног дела града. Око три сата ујутру погођено је складиште горива у Богутовцу. Један пројектил пао је у селу Брезна у општини Горњи Милановац и разорио једну кућу. Више од 20 пројектила пало је на подручју Новог Пазара. Причињена је огромна материјална штета. Више од 20 пројектила пало је исте ноћи и на подручје Приштине. На мети су били приштинско излетиште Грмија, аеродром Слатина, насеље Белаћевац и шире подручје планине Голеш. бомбардовање овог подручја настављено је и у суботу пре подне кад је за само пола сата испаљено двадесет пројектила. Бомбардовањем на подручју Лесковца оштећено је око 500 кућа. У Јадру су испаљена 24 пројектила на планину Гучево и оштећен планинарски дом где су биле смештене многобројне избеглице, а уништени су и телевизијски релеји и велики антенски стуб. У бомбардовању ромског насеља Бардерана у близини призренске касарне погинуло је 4, а рањено 20 особа, углавном ромске националности.

Јединице Противваздушне одбране Ратне морнарице су у суботу између 21 сат и 21:30 снажно дејствовале против НАТО авијације која је надлетала Боку Которску. Из рушевина зграде Радиотелевизије Србије у Београду погођене 23. априла, извучено шест погинулих. Генерални директор РТС Драгољуб Милановић изјавио је да је у тренутку бомбардовања у згради било више од стотину радника телевизије.

Не праштај им Боже, знају шта раде: Непрегледна колона од бар тридесет хиљада људи прошла је центром Београда. Са свећама и цвећем у рукама Срби су изразили свој неми протест и огорчење због безумног НАТО ракетирања. На хиљаде молитви уздигло се пут неба са једним јединим питањем: ЗАШТО? ЗАШТО БОМБЕ НА НЕДУЖНЕ? Кренуло се са Трга Републике, није било концерта, није време за песму.

-Као што видите “Рибља Чорба“ је ту, али нећемо свирати, кренимо у миру пут цркве Светог Марка, покажимо свету величину српске душе – позвао је окупљене Бора Ђорђевић.

Са натписом “Београд је свет“ на челу колоне људи су тихо кренули ка згради државне телевизије. Са њима и чланови градске Владе, савезни министар информисања Милан Комненић, многобројне јавне личности…

“Величанствени скуп у напаћеном Београду“, диктирао је у камеру енглески новинар.
“Не праштај им Боже, јер знају шта раде“, писало је на једном од транспарената.

Југословенски амбасадор у Москви Борислав Милошевић изјавио је да председник СРЈ Слободан Милошевић није забринут за своју безбедност и да неће преговарати са НАТО све док се не окончају ваздушни напади на Србију. Он штити интересе своје земље и народа, и то му је највећа брига – рекао је Милошевић у емисији америчке ТВ мреже ЦНН “Лари Кинг уживо“. Одговарајући на питање о могућности да НАТО предузме копнену операцију против Југославије, Милошевић је рекао да је Србија спремна да дочека те трупе.

Бомбе и на Сурдулицу

24. април 1999.: Бомбе и на Сурдулицу

Грчки председник Костас Симитис позвао је чланове НАТО-а да учине више на налажењу политичког решења сукоба на Косову.

-Ваздушни удари нису довели до заустављања етничког чишћења, већ су га појачали – прецизирао је Симитис. Он је у Вашингтону, где присуствује самиту НАТО-а додао да агресија на СРЈ, такође, није довела до смањења популарности југословенског председника Слободана Милошевића у земљи.

Извор: Заветници/Александар Ристић

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *