Вијести, Култура

Редитељ Бобан Скерлић отворио 42. Фест

БЕОГРАД – Редитељ Бобан Скерлић  је 28. фебруара 2014.  прогласио отвореним 42. међународни филмски фестивал Фест, који је почео у великој дворани „Сава центра” премијерном пројекцијом његовог филма „Топ је био врео”.

Редитељ Бобан Скерлић

Редитељ Бобан Скерлић

Скерлић је изразио „уверење да уметност чини људе бољим и да сваки корак у сусрет уметности значи један корак у поправљању самога себе”.

„То значи да Фест окупља, ипак, неки бољи свет. У друштву које се систематски заглупљује, у друштву које културу, науку и образовање гура у најмрачнији и најпрашњавији запећак, сваки такав корак представља мали подвиг”, нагласио је он.

„Честитам вам што сте искорачили и срећан вам нови Фест”, поручио је Скерлић, поздрављен снажним аплаузом публике која, за разлику од ранијих година, није сасвим испунила велику дворану.

Претходно је гледаоце одушевила млада уметница Марица Кицушић из студија „Сенд про”. Цртајући уживо песком, што је директно преношено на великом платну, она је дочарала кадрове из филмова који су обележили историју Феста.

Уз музику из тих филмова гледаоци су се подсетили ремек дела као што су „Одисеја у свемиру 2001”, „Андреј Рубљов”, „Амаркорд”, „М.А.С.Х”, „Високе потпетице”…

Као први од укупно 75 филмова овогодишњег Феста приказана је драма „Топ је био врео”, снимљена у копродукцији Србије и Републике Српске, а публици су се, поред Скерлића, поклонили чланови глумачке и сарадничке екипе.

Продуцент је Тихомир Станић, глумци Анита Манчић, Бојана Маљевић, Славко Штимац, Милица Михајловић, Александар Стојковић, Кенан Мусић, Сандра Љубојевић…

До 9. марта у „Сава центру”, Дворани културног центра Београда, Дому омладине, Дому синдиката и биоскопу „Фонтана” биће приказан избор најбољих и најинтересантнијих остварења из целог света, а део програма биће репризиран у Новом Саду.

Програм су одабрали уметнички директор Феста Борислав Анђелић и селектор Иван Карл.

Овогодишњи Фест имаће и значајну листу гостију, међу којима су Рејф Фајнс, Патрис Леконт, Кристоф Ганс, Стив Куган, Стивен Фрирс, Марија Дузе и други.

Највећи део буџета Феста обезбедио је оснивач – Скупштина Београда, уз подршку Министарства културе Србије и генералног спонзора – компаније НИС, а знатан део прихода долази и од публике, која је пре почетка фестивала већ купила око 70.000 улазница.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *