Вијести, Култура

Порфирије: Ћирилица дио идентитета српског народа

Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије изјавио је да је ћирилица дио идентитета српског народа и културе и да би сваки покушај да се она елиминише представљао тенденцију да се елиминише српско постојање на хрватском простору.

Митрополит Порфирије је нагласио да ће православним вјерницима у Хрватској и Словенији покушати да пренесе „неку врсту елементарног осећања достојанства“ и да ће покушати да помогне да се, како је рекао, ослободе страха који евидентно постоји и буду оно што јесу

Он је за Радио Београд навео да се број православних вјерника од 1990-тих година у Хрватској смањује, али да насилног покрштавања није било.

„Мој задатак и задатак цркве јесте да ако видимо да постоји тенденциозно и евентуално насилно прелажање из једне у другу веру, не само да реагујемо, него и да употребимо све расположива средства да се то спречи, али ја до сада нисам имао прилику да чујем тако нешто“, рекао је митрополит Порфирије.

Он је истакао да може да разумије „65 одсто оних који су против ћирилице зато што и данас у Вуковару има више од 1.000 особа за које се не зна шта се с њима десило током рата“.

Митрополит Порфирије сматра да, ипак, огромна већина у Хрватској жели да заштити право српског народа на ћирилицу и да на тамошњој политичкој сцени постоји политичка воља да се то право заштити.

„Ћирилица се добрим делом односи и на историју хрватског народа, али данас је она везана за идентитет српског народа и српске културе. Сваки покушај да се она елиминише, пре свега, је кршење закона, а самим тим и тенденција да се елиминише српско постојање на хрватском простору“, рекао је митрополит Порфирије.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије и ћирилица / Фото: Чувари ћирилице

 

Подсјетивши на то да Срби са Хрватима вјековима дијеле исти простор, митрополит загребачко-љубљански истакао је да су та два народа веома слични и да дијеле исте проблеме.

„Међутим, потреба појединаца да укину српски идентитет доводи нас у ситуацију да, хтели – не хтели, морамо на све начине на које можемо да се боримо против таквих идеја“, поручио је митрополит.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *