Вијести, Мишљења

Пол Крејг Робертс: Вашингтон се нагодио са Ираном да би се посветио борби са Русијом и Кином

САД СЕ УПУШТАЈУ У НОВУ БОРБУ ИАКО НИСУ У НАЈБОЉОЈ НИ ЕКОНОМСКОЈ НИ ВОЈНОЈ ФОРМИ

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе су пошле на споразум са Ираном да би могле да се потпуно посвете борби са Русијом и Кином – оценио је Пол Крејг Робертс.

         Познати амерички политиколог при том је указао на изјаву помоћнице Џона Керија – Викторије Нуланд – да су САД спремне да појачају притисак на Русију „уколико дође до ескапалције конфликта у Донбасу“. И узео је као нову потврду да председник САД Барак Обама уопште није заинтересован за смањивање напетости коју је Вашингтон изазвао у односима са Москвом.

         „САД и њихови људи од поверења настављају да убијају људе на већем делу Земље. Очито је да Обама није човек мира“ – нагласио је Робертс.

         Према његовим речима, Русија и Кина ограничавају деловање САД које су после распада СССР биле навикле да свету несметано диктирају своју вољу.

         „Уздизање Русије под влашћу Владимира Путина  раст моћи Кине разорили су тај привилеговани положај САД. Зато Вашингтон сада – подвлачи Робертс – жели да поврати свој донедавни утицај иако Сједињене Државе нису у најбољој економској и војној форми“.

         По Робертсовој процени, упркос свој својој гигантској охолости, САД нису у стању да истовремено упуте изазов Русији, Кини, Ирану и Исламској држави. Управо то је основни разлог што покушавају да закљученим споразумом изведу Иран из игре.

Вашингтон се нагодио са Ираном да би се посветио борби са Русијом и Кином

Вашингтон се нагодио са Ираном да би се посветио борби са Русијом и Кином

САД се надају да ће нагодба са Техераном помоћи да се битно смањи енергетска зависност Европе од Русије јер Иран може постати велики снабдевач старог континента нафтом и гасом.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *