Вијести, Мишљења

Минхен оголио западна разногласја поводом Украјине и Русије

МЕРКЕЛОВА ЗА САНКЦИЈЕ ПРОТИВ МОСКВЕ, АЛИ ПРИЗНАЈЕ  ДА МОГУ И НЕ ДАТИ ЖЕЉЕНИ РЕЗУЛТАТ

         ПОБОРНИЦИ држања Русије под санкцијама и они који инсистирају на испорукама оружја Украјини – на безбедносном форуму у Минхену наступили су са изјава које противрече једне другима. И тиме су оголили озбиљна разногласја која међу њима постоје – The New York Times.

         Амерички лист је нагласио да су се та разногласја појачала након што је Ангела Меркел одлучно поновила да је категорички против испорука Кијеву смртоносног наоружања. Па још подвукла:

         „Прогрес који је неопходан Украјини, немогуће је достићи  помоћу новог оружја!”.

         После Меркелове, у Минхену је наступио амерички сенатор-републиканац Боб Коркер који је учесницима форума пренео да у Конгресу САД „расте подршка идеји наоружавања Украјине”.

         Одмах за њим, бивши министар спољних послова Велике Британије, Малколм Рификинд, оценио је да мировно споразума неће бити све док „сепаратисти” не наиђу на жешћи отпор Украјине.

         The New York Times је обратио посебну пажњу на то што је Меркелова повукла паралелу са политиком обуздавања која је довела до окончавања хладног рата и указао да је немачка канцеларка при том изнела тврдњу да је настављање санкција против Русије најбоља стратегија. Па признала:

         „Та стратегија, на жалост, може и не дати жељени резултат”.

Амерички лист је на крају оценио да Немачка, Британија и Француска тежиште држе на санкцијама, а САД излаз виде у наоружавању Украјине.

The New York Times процењује да ће се Вашингтон коначно определити након посете Меркелове САД која почиње почетком наредне недеље.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *