Вијести, Мишљења

Када ће Британија да поднесе резолуцију и осуди сопствени геноцид почињен у Индији, Кенији, Ирској, Јужној Африци?

Ових дана влада Велике Британије припрема резолуцију коју ће поднети Савету безбедности УН а све како би се обележио наводни геноцид који су Срби починили над Муслиманима у Сребреници. По речима британског амбасадора у Београду Дениса Кифа та резолуција има за циљ да допринесе помирењу и будућности региона што је наравно ноторна глупост.

Влада Велике Британије никако да се сети сопственог геноцида у којима су припадници британске империјалне војске буквално уништили преко две милијарде људи на неколико континената.

Чуди како су Британци напрасно заборавили геноцид који су починили над локалним становништвом у Бенгалу и остатку Индије где је убијено и уништено преко две милијарде Индијаца у периоду владавине Британије над Индијом. У Бенгалу је у време 182 годишње владавине Британије било 30 до 40 гладних година које су однеле на стотине милиона живота. Само је у периоду од 1942 до 1945 владала глад која је однела преко четири милиона живота. Не треба заборавити да је глад проузрокована британском колонијалном политиком.

Британци су само приликом масакра у Армитсару у Индији 1919 у само једном дану сурово ликвидирали између 400 и 1000 Индијаца и њих преко 1.100 ранили.

У периоду од 1757 до 1947 у Индији је због вођења британске колонијалне политике насилно умрло преко 1.8 милијарди људи. Преко десет милиона Индијаца убијено је у одмазди коју су извеле британске колонијалне трупе после побуне Индијаца у 1857 години.

У Ирској је захваљујући британској политици дошло до велике ирске глади где је од осам милиона Ираца два милиона умрло од глади.

Преко 28.000 жена и деце умрло је у Јужној Африци у британским концетрационим логорима у периоду 1899-1902.

У Кенији која је својевремено била британска колонија у виду одмазде због побунеубијено је преко 50.000 Кенијаца.

Када ће Британија да поднесе резолуцију и осуди сопствени геноцид почињен у Индији, Кенији, Ирској, Јужној Африци?

Када ће Британија да поднесе резолуцију и осуди сопствени геноцид почињен у Индији, Кенији, Ирској, Јужној Африци?

Велика Британија је у своје колонијално и пост колонијално време геноцидном политиком убила више људи од Хитлера и Стаљина заједно. Данас Британци себи дају за право да моралишу и остатку света држе лекције о људским правима и заштити истих. Нација која на својим рукама има десет пута више невине крви него што је имао крволок Адолф Хитлер.

Милинко Милинчић, Србија данас

Извор: Србија данас

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *