Вијести, Путовања

Чаролија Бледског замка

Једно од најпрепознатљивијих туристичких места у Словенији, развијено на умећу искоришћавања извора термалне воде, језера и близине Триглава, идеалан је избор за миран породични одмор.

Ако упитате малишане: „Да ли знате где живе принчеви и принцезе?” немојте се изненадити ако одговор на то питање буде: „На Бледу!” Није ни чудо што је тако јер чаролију праве бајке даје импозантни Блејски град, како га зову у Словенији, или Бледски замак, најстарији у земљи, који уздигнут на стрмој литици 130 м изнад језера „стражари” над правим бисером алпске Словеније. Зато и носи  титулу симбола Бледа. Ове године Блед обележава важан јубилеј: хиљаду година откако је замак први пут споменут у историјским списима кад је немачки цар Хенри ИИ даровао посед и тврђаву на стени бриксенском бискупу Албуину. Замак је данас познат као музеј који ће вас одвести на путовање кроз живописну историју овог града, а у штампарији, на реконструисаној Гутенберговој машини, можете сами да искреирате свој сувенир.

Једини „владар” алпског језера

Бајковито изгледа и кристално Бледско језеро (дугачко 2.120 м, широко 1.380 м, највећа дубина 30,6 м, а највиша летња температура воде 26° Ц ), окружено прелепим црквеним здањима, у коме прво приметите једино словеначко острво – Бледско острво. Обрасло зимзеленим и другим растињем острво у себи скрива цркву, звоник и капеле. О њему постоји много легенди, а по једној је било светилиште старословенске богиње плодности и живота Живе. Острво је идеална дестинација за ходочаснике новог доба и све истраживаче нечег другачијег, мирног, опуштајућег… Можете му прићи само чамцем, јер, подсећамо, Словенци одавно поседују еколошку свест и чувају језерску воду од загађења па је вожња моторним чамцима забрањена! Блед има благу, здраву, субалпску климу с најдужом сезоном купања од свих алпских летовалишта. Зими је Блед, захваљујући планинском венцу Караванке, заштићен од хладних северних ветрова. Средња месечна температура у јулу је +17,9° Ц, а у јануару -1,8° Ц. То су идеалне временске прилике да на Бледу уживате у шетњи око језера или на планинским стазама, скијању, вожњи кочијом или чамцем, игрању голфа, лову, риболову, казину и неком велнесу…

Блед

Блед

Док ви уживате Заки брине о деци

Ако вам је потребан прави породични одмор, одмор током којег ћете ви уживати у велнес центру док о вашој деци брину аниматори у играоници или природи – препоручујемо хотел „Савица”, из ланца Сава Хотел & Ресорт. „Савица” је нешто ново у словеначкој понуди. То је први хотел чија је понуда прилагођена породицама. Собе су опремљене за потребе деце, а осим весело опремљене играонице у којој клинци креативно проводе време са аниматорима, од којих је лабуд Заки највећа атракција, и заједнички ходник између соба на спрату претворен је у простор за игру малишана. Клинци са Закијем обично пеку колаче, праве креативне предмете или се играју друштвених игара, сами, а у друштво могу да се укључе и родитељи.

Извор: Лиза

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *