Вијести, Мишљења

Бранко Драгаш: Енигма ПутИН

ЕНИГМА

Обама и његови велики експерти за политику се јадају да је Путин за њих енигма. То исто тврде и бивши амерички председници. То тврди и Меркелова и бриселска администрација. Стварно их не разумем. Професионално се баве политиком. Управљају светом.  Упркос свему, нису успели да схвате Путина. Напротив, он је њих провалио и данас се  поигра се са њима. Још један интересантан детаљ, први пут ЦИА признаје да не може да провали у руске Службе, док цуре информације из ЦИА.

Шта су заборавили западни политичари?
Зашто је за њих Путин још увек енигма?

Заборавили су :

–    Русија је била империја све док Ротшилд и банкарска банда  није исфинансирала разбојника Лењина, који је плански увео марксизам и комунизам у Русију, само да царска Русија не постане најмоћнија капиталистичка земља на свету,
–    Совјетски савез се распао 1989 , али сада се распада Социјалистичке америчке државе,
–    Горбачов је доби задатак на растури СССР,
–    Пијани Јелцин је добио задатак да распрода и понизи Русију,
–    Санпетербуршки КГБ је извршио државни удар и спасио Русију коначне пропасти,
–    Политички отац Путина је био Анатолиј Собчак, реформатор КГБ-а,
–    Путин је прошао школу КГБ-а и ушао у политику као пуковник,
–    Путин је припреман годинама да делује у кризним ситуацијама,
–    Путин је распад СССР дочекао у Источној Немачкој као високи официр КГБ-а на специјалном задатку,
–    Путин није дошао на власт изборима, него га је Анатолиј Собчак устоличио као човека од посебног поверење и обавештајца оданог држави,
–    Путин је детињство провео на улици и покупио је све уличне форе и фазоне, што се јасно види из неких његових манира.
–    Путин је у Служби истрениран да се контролише,
–    Путин је потекао из сиромашне породице и зна како живот функционише одоздо,
–    Путин је спортиста,
–    Путин је џудиста и воли лични контакт са противником

Навео сам само неке особине које Путин поседује и објаснио време у коме се појавио. После онако бедног понижавања и исмејавања пијаног Бориса Јељцина, било је потпуно природно да се појави Путин.
Прецизније речено, било је потпуно природно да Служба доведе човека који је одан Служби, држави и народу. То је историјска заслуга људи из Службе.

Српску Службу су сачињавали јајаре, мекушци и шибицари.
Зато смо изгубили државу.

Путин је увежбан да стрпљиво чека своју прилику. Тако је показао велико стрпљење са тајкунима, док их све није ставио под своју контролу. Морам да нагласим речи које је изговорио историчару Медведеву, када је објашњавао како је као мали дечкић ловио пацове у дворишту зграде где је живео.

Наиме, схватио је да може да се нађе у великом проблему уколико пацова сатера у чошак, из кога  нема никаквог излаза, па је пацову остало једино да , бранећи свој живот, покуша  да се спаси директним нападом на свога прогонитеља. Мали Путин никада није сатерао пацова у ћошак, него га је водио према постављеној замци. Тај систем је применио и код тајкуна. Метафора пацова и тајкуна је сјајна. Све што је предузео је било тактично и у интересу опљачкане државе.

Када се устоличио, онда је могао да буде сигуран да га тајкунски пацови неће смети да нападну, јер га се плаше, што се најбоље видело на снимку када преплашени олигарх Дерипаска, као неки клинац из руске провинције, мирно стоји у страху пред Путином, када одговара на његова питања о неисплаћеним платама радника, чија су предузећа приватизована, када му дрхти глас и када, на крају, после потписивања уговора да ће испунити све преузете обавезе према радницима,  крене у задњу клупу, Путин га врати и тражи му да оловку коју му је узео за потписивање уговора врати.

Та сцена када државник приморава тајкуна да му врати узету оловкуа , тајкуна који се обогатио преко ноћи пљачкајући државне ресурсе и грађане, тако су се сви они богатили у транзицији, најбоља је метафора како мора са тајкунима да се ради.То је једини начин да се они приведу памети и да им стане неко ногом заврат, како би рекао философ Његош. Нема другог начина.

Предлагао сам тај модел за Србију.
Нажалост, ми нисмо имали људе који су дорасли историјском тренутку.
О томе сам све написао. Не желим да се понављам.

Путин је стрпљиво градио своју позицију у међународним односима.  Амерички председници су га подценили. Потпуно су заборавили све оно што сам навео. Путин је играо њихову игру. Забављао их је, певајући на холивудским вечерама. Изигравао је лежерног плејбоја. Мада му се на лицу видело да то није његово природно стање, да мора да глуми и да  се претвара, онај ко може да чита са лица о стању душе, Путин је завео западну естрадну јавност и добио довољно времена да заокружи свој политички профил и да ојача Русију.

Упркос томе што није повлачио добре економске потезе, мислим да је његова најслабија страна економија, када видим министре који му воде кључне економске ресурсе, просто се запрепастим, није ни искористио могућност од 2007 године, када је у САД избила економска криза, да привуче огроман капитал у Русију и тако за кратко време финансијски толико уздигне Русију да постане миљеник страних компанија, јер би све паре света  похрлиле према Русији, за први квартал 2014 године је отишлом из Русије преко 60 милијарди долара, што је мени несхватљиво; на другој страни, његови државнички наступи су били тако маестрално урађени да су западне дипломате доведени у мат позицију. Када видите једног Лаврова или министра за специјалне намене Шојгуа, онда вам је јасно да са таквим способним људима Путин може ојачати позиције Русије у свету.

Значи, Путин ради тачно оно што треба да ради. Услед краха Империје у растројству и њене све веће суицидне спољне политике, Путин изводи Русију на све празнију светску позорницу и полако заузима место које Русији припада и које му се отворило потпуно насилном политиком банкротиране Империје  према другим државама и народима.

Чему онда чуђење?
Каква енигма?

В.Путин принимает участие в саммите БРИКС

Владимир Путин на самиту земаља БРИКС, јуна 2013.

Након жртвовања Либије, мислим да Путин  није смео да препусти лешинарима западне алијансе да убију и раскомадају Либију, уследио је коначан обрачун у Сирији. Неколико недеља пре тога, објавио сам текст о томе да Путин мора да подвуче црту и заустави насиље НАТО зликоваца. Једини начин да то уради је да покаже зубе. На силу се мора одговорити силом. Тако је Сирија спашена.

Та победа без испаљеног метка је била психолошки врло важна. Показало се да су НАТО бандити обесни разбојници који се иживљавају  само на слабијим од себе и да устукну када им руски велики медвед покаже оштре очњаке. Уколико је тачна информација, коју сам добио из сиријских кругова, да су руски С-системи срушили десетину НАТО авиона, тога нигде није било у медијима, онда је то само потврда моје тезе да кабадахије морају на својој кожи да осете оштрину медвеђих очњака како би се умирили.

Преокрет у Сирији је био стратешки важан за успостављање нове равнотеже у свету.

Међутим, Велики Брат је одлучио да хазардерски игра и повукао је своју нацистичку карту у Украјини. Путин је мирно сачекао да се заврши церемонија у Сочију и онда је мунбјевито преузео Крим и укњижио га у руско власништво.

Шта ту има спорно, питао је западне политичаре?
Зашто се буните када ви тако радите свуда по свету. Политика двојних стндарда.
Ако може Косово, онда може и Крим.

Данас је дошла на наплату политика свршеног чина и двојних стндарда. Референдум регије Венето, Сардиније, Каталоније, Шкотске, Валоније…..

Путин није непредвидив, како га олајавају западни медији.
Путин је логичан и доследан. Игра на акцију на берзи чија цена непрестално расте.

Извините, зашто би стао на Криму?
Зар су они стали на Косову?

Путин је приморан да узме половину Украјине. Он то мора да уради, јер је нацистичка власт окупирала Кијев, држе грађане у страху и он мора да заштити Русе из Украјине. Једини начин је да им омогући референдум о самоопредељењу и отцепељењу. То мора да уради како би заштитио и  Русију да НАТО ракете не дођу на један минут лета од Москве. То је суштина.

Путин нема великог избора.
Он мора да брани Русију.

Енигма су западни политичари.
Потпуни су дилетанти. Хоће да уведу санкције Украјини.
Пуцају себи у ногу, убеђени да ће тако ранити Путина.
Они су криви за кризу у Украјини
Сада морају да плате рачун за ту своју непромишлејност.

Извор: Бранко Драгаш

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *