Вијести, Живот и Здравље

Аждаје из клима уређаја!

Иако се клима уређаји намећу током врелих љетњих дана као нешто без чега се не може, ипак треба да будете на опрезу и да посебно водите рачуна о њиховој хигијени. У супротном можете поприлично да угрозите своје здравље

Усљед паклених врућина које слиједе током јула и августа, готово да не постоји домаћинство које неће зависити од клима уређаја.

Ипак, многа истраживања потврђују да клима, ма колико вас спашавала од пакла, нипошто није ваш пријатељ. Штавише, може да има врло негативне посљедице по ваше здравље уколико се не чисти редовно.

У клима уређајима живе многе бактерије и микроорганизми, а међу њима се као најопаснија издваја бактерија легионела која може да буде чак и фатална по живот. Она се развија и множи у уређајима који се не одржавају на прави начин, а симптоми легионарске болести коју изазива ова бактерија су слабост, малаксалост, болови у мишићима, повећана тјелесна температура на чак 39 степени, кашаљ, али без искашљавања.

Најугроженији су људи који имају проблема са респираторним органима, мала дјеца, хронични болесници, алкохоличари и старије особе. Они изузетно осјетљивог и слабог здравља могу чак и да умру од ове болести, али ако се открије на вријеме, у том случају се успјешно лијечи антибиотицима.

На другом мјесту по опасности која вреба од клима уређаја налази се коксаки вирус који је све распрострањенији међу људима. За овај специфични вирус који напада срце вјерује да је у великој мјери повезан са све чешћим коришћењем клима уређаја, иако ова веза заправо никада није у потпуности доказана.

Ипак, клима уређаји су свакако право легло зараза које вребају уколико редовно не зовете сервисера. Правилно одржавање ових вјештачких расхлађивача подразумијева чишћење на сваких годину дана, а уколико живите у већем граду и загађенијој средини, онда одржавање подразумијева чишћење и до два пута годишње.

Тиме ћете свакако избјећи фаталне посљедице по ваше здравље, али и оне „блаже“, подједнако непожељне, попут ринитиса, синузитиса, коњуктивитиса, упале плућа и уха, па чак и погоршања астме, иритације слузнице очију, носа и грла, кашља, јаких главобоља, умора и мањка концентрације.

Аждаје из клима уређаја

Аждаје из клима уређаја

Дакле, слободно се расхлађујте, али прије него што сљедећи пут упалите климу, обавезно провјерите датум њеног посљедњег сервиса. И имајте на уму да разлика између унутрашње и спољашње температуре не смије да буде већа од 6 степени.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *