Технологија и Наука

Вирус који преотима Фејсбук профил

fejsbuk
Стручњаци из Мајкрософта открили су вирус који се крије иза екстензије за претраживач Хром и додатка за Фајерфокс и који може да преотме Фејсбук налог. За сада није познато да постоји еквивалент овог малвера за Интернет експлорер и Сафари.
„Крађа“ функционише тако што тројанац проверава да ли је корисник пријављен на Фејсбук. Ако јесте, малвер преузима конфигурациони фајл са списком команди. У зависности од тог фајла, малвер може да „лајкује“ страницу, дели садржај, објављује садржај на профилима, коментарише објаве, придружује се групама, позива пријатеље у групе и четује са пријатељима корисника преотетог профила.

Мајкрософт је анализирао Фејсбук страницу на којој малвер објављује садржај и примећено је да расте број „лајкова“ и коментара на ове објаве, који вероватно долазе од профила корисника чији су рачунари већ заражени тројанцем. Њих је очигледно све више, иако није јасно како криминалци натерају кориснике да инсталирају ове плугин-ове.

Инсталирате екстензије и додатке за претраживач само ако долазе из поузданих извора као што су Хром веб стор и Адд-онс фор Фајерфокс. Ажурирајте свој антивирус, програме и оперативни систем редовно.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *