Технологија и Наука

Таблет компјутери ће надмашити продају рачунара у 2013. години

130329009

Глобална продаја таблет компјутера је први пут на путу да надмаши продају десктоп компјутера, а то ће се догодити у овој години.

Бројке аналитичке комапније ИДЦ показују да ће се продаја таблет компјутера повећати за готово 50 посто. То значи да ће у 2013. години бити продато више од 190 милиона таблет компјутера.

Продаја десктоп компјутера је у паду широм свијета, док је тржиште лаптопа засад стабилно. Раст је забиљежен на тржиштима у развоју, а мањи пад је забиљежен у развијеним земљама.

Истраживање компаније ИДЦ показује да је продаја свих уређаја који се могу повезати с интернетом порасла за 29,1 посто у 2012. години. Том расту су допринијели популарни уређаји попут Апплеовог иПада и таблет компјутера с оперативним системом Андроид.

Очекује се да ће тржиште таблет компјутера забиљежити продају од 350 милиона уређаја широм свијета до 2017. године, чиме је смањена разлика у односу на тржиште паметних мобитела, за које се сматра да ћебити веће за 27 посто ове године са 900 милиона проданих уређаја.

Када је ријеч о таблет компјутерима, иПад покрива 43,1 посто свјетског тржишта, што је мање у односу на прошлу годину када је тај постотак износио 51,7.

Коментариши чланак

Коментара