Технологија и Наука

Спасимо науку у Србији!

nauka-2
БЕОГРАД – Чланови Синдиката научно истраживачке делатности Србије завршили су данашњи протест после три и по сата, јер су у Министарству просвете добили обећања да ребалансом неће бити смањења новца за пројекте и плате.

Према речима председнице Синдиката Ђурђице Јововић, на састанку са министром Жарком Обрадовићем добили су обећање да ће буџет за науку бити увећан за једну милијарду.

Јововић је након састанка рекла да научници до петка очекују одговоре о свим њиховим захтевима, а да од понедељка треба да почну преговори о колективном уговору и решавању осталих проблема у науци.

Један од захтева тог синдиката је и оставка министра Обрадовића који је, према речима Јововићеве, на састанку рекао да је тај захтев у ингеренцији владе.

Представници Синдиката предали су пре састанка у Министарству своје захтеве на пријавници Владе у којима су, поред осталог, затражили хитан састанак са премијером Ивицом Дачићем и првим потпредседником Владе Александром Вучићем како би биле усвојене и спроведене неопходне мере за опстанак науке.

Чланови Синдиката научно-истраживачке делатности Србије протестовали су најпре на Тргу Николе Пашића због, како тврде, неозбиљног односа државе према науци и зато што шест месеци нису добили средства за рад.

Научници су потом кренули до Владе Србије, где су предали своје захтеве, међу којима су и повећање улагања у науку за један одсто Бруто-националног дохотка у 2015. години и усвајање колективног уговора којим би се регулисао радно-правни статус запослених у научно-истраживачким организацијама.
Саобраћај испред Министарства у Немањиној улици био је затворен у делу од Ресавске до Светозара Марковића, ка Славији.

Научнике је подржао и колега Миодраг Стојковић, генетичар, посланик ДС и председник скупштинског Одбора за образовање, који је рекао да је на скуп дошао искључиво као научник.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *