Вијести, Технологија и Наука

СЕРФ: Поред „паметних” аутомобила и зграда, појавиће се и „паметни градови”

„ОТАЦ ИНТЕРНЕТА” НАЈАВЉУЈЕ МРЕЖЕ КОЈЕ ЋЕ ОБЈЕДИНИТИ АПАРАТЕ СПОСОБНЕ ДА СЕ „СПОРАЗУМЕВАЈУ” СА ЧОВЕКОМ

  • Број корисника интернета у свету достиго је три милијарде људи. Мој је циљ да интернет буде доступан и остатку од четири милијарде – објавио је потпредседник компаније Google Винтон Серф
  • Кроз неких 15-20 година ће ширење могућности помоћу компјутерских чипова довести до настанка паметних зграда, возила и читавих градова
  • Серф тренутно ради на стварању „космичке“ мреже која повезује различите апарате лансиране у свемир која захтева разраду посебног протокола за пренос информација
  • Такав протокол се већ користи у мисијама NASA на Марс и служи као веза неколико сателита са марсоходом Curiosity. На такав начин они међусобно могу да размењују информације. Ово ће омогућити да се сви космички апарати, у будућности, обједине у јединствену мрежу и да добијају податке чак и са оних апарата који немају директну везу са Земљом

РАЗВОЈ интернет технологија ће кроз 15-20 година довести до стварања мреже која ће објединити најразличитије свакодневне апарате способне да се „споразумевају” са човеком и самостално реагују на спољашње промене, изјавио је потпредседник компаније Google Винтон Серф.

Њега често зову „оцем интернета” јер је један од твораца TCP/IP и учествовао је у стварању интернет мреже — ARPANET.

Он је укинуо појаву нових домена на горњем нивоу, утицао на увођење имена на националним језицима, проширио потписивање дигиталних адреса и појачао систем безбедности код имена домена (DNS).

За кориснике, сматра Серф, главно ће бити развој „мреже сензора” – појављивање мреже између најразличитијих апарата за свакодневну употребу који ће моћи да пренесу информацију о свом стању и да се њима управља са дистанце.

„За тај процес већ је створена база и кроз неких 15-20 година ће ширење могућности помоћу компјутерских чипова довести до настанка паметних зграда, возила и читавих градова” – сматра Серф.

Према његовим речима, израда „паметних” Google наочара Glass и аутомобила без возача биће важна етапа у развоју „интернет новина”, јер су они пример продора интернет технологија у свакодневну људску активност.

Одговарајући на питање – да ли ће толика количина информација које ће емитовати нова устројства моћи да се селектује – Серф је одговорио да ће значајни део „мрежних сензора“ бити аутономан. То ће захтевати значајну пажњу у њиховом баждарењу и безбедности добијених података.

Серф тренутно ради на стварању „космичке“ мреже која повезује различите апарате лансиране у свемир, а захтева разраду посебног протокола за пренос информација.

Такав протокол се већ користи у пракси у мисијама NASA на Марс и служи као веза неколико сателита са марсоходом Curiosity. На такав начин они међусобно могу да размењују информације. Ово ће омогућити да се сви космички апарати, у будућности, обједине у јединствену мрежу и да добијају податке чак и са оних апарата који немају директну везу са Земљом.

Серф сматра да је интернет постао један од „црних лабудова“, односно технологија чији је настанак било тешко прогнозирати, али  је ипак довео до кардиналних промена у друштву.

„Тренутно је количина корисника интернета у свету достигла цифру од три милијарде људи. Мој је циљ да интернет буде доступан и остатку од четири милијарде“ – наглашава Серф.

Винтон Сорф

Винтон Серф

Према његовим речима, у савременом свету значајну улогу поред интернета већ играју или ће тек одиграти мобилне платформе које пројектантима омогућују да се не брину о могућностима њиховог коришћења уз остале апарате као што су 3D-принтери и мини-компјутери RaspberryPi, који, захваљујући својој универзалности, малим димензијама и ниским ценама, могу бити примењени у најразличитијим областима.

 

Извор: Факти.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *