Технологија и Наука

Пет изума за које нисте знали да су Теслини

nikola-tesla
Никола Тесла се сматра једним од највећих а уједно и једним од најмање признатих изумитеља свих времена. Попут бројних других изумитеља и научника, Тесла је своје признање добио тек након смрти.

1. Даљинско управљање

Тесла је први демонстрирао коришћење даљинског управљања 1898. године када је даљински контролисао брод у Медисон Сквер Гардену. Тесла се наводно надао да ће оружја којима се управља даљински једног дана бити кориштена од стране Сједињених Америчких држава.

2. Роботи

Теслин брод којим се управљало даљинским сматра се једним од првих робота. Тесла је био називан „оцем роботике“, тако да га можемо сматрати „кривцем“ за практично све, од популарног робота Р2Д2 па све до Гоогле аутомобила који се сами возе.

3. Електрични мотор

Никола Тесла је измислио електрични мотор 1888. године, а мотор који се данас налази у познатом аутомобилу на струју компаније Тесла директан је његов потомак. Тесла је 1975. године због овог изума уврштен у Кућу славних изумитеља.

4. Радио

Теслин изум радија био је тема о којој се доста дебатовало почетком двадесетог века. Италијански научник Гиљермо Маркони тврдио је да је он измислио радио, али је заправо користио технологију коју је Тесла патентирао како би извршио прво радио емитовање 1901. године. Након бројних дебата, Врховни суд Сједињених Америчких Држава закључио је 1943. године да је Тесла први измислио радио.

5. Неонско осветљење

Тесла је заправо измислио прво неонско осветљење. Неонска светла која је приказао 1893. године невероватно подсећају на она која данас можемо да видимо.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *