Технологија и Наука

Научници који раде у CERN на прагу су откривања „нове физике“

ПОЈАВИЛЕ СЕ ВЕСТИ ДА СУ ОТКРИЛИ ТРАГОВЕ СУПЕРТЕШКОГ БОЗОНА КОЈИ РАЂА ПАРОВЕ ФОТОНА

  • Током протеклих неколико месеци, теоријски физичари објавили су стотине радова у којима су покушали да погоде природу честица које рађају те фотоне, да процене колике су шансе да то „рађање“ није случајно и да се „ухвате“ за нову физику, на чије постојање упућује маса те S-честице

        ОВЕ недеље ће научници који раде с детекторима Великог хадронског сударача (ВХС) објавити званично саопштење, које ће се, по свему судећи, тицати трагова необично тешких честица пронађених у децембру прошле године и вероватноће откривања „нове физике“, пише часопис Nature.

        У децембру 2015. године на друштвеним мрежама и у микроблоговима почеле су да круже приче о томе да је ВХС успео да пронађе трагове „нове физике“ у виду супертешког бозона, чији распад рађа парове фотона укупне енергије 750 гигаелектронволти.

        Ради поређења, маса Хигсовог бозона изоси 126 гигаелектронволти, а топ кварк, најтежа елементарна честица, тежи 173 гигаелектронволта, што је четири пута мање од масе честице која рађа фотоне.

        Те гласине убрзо су потврдили шефови ATLAS и CMS, који раде са истоименим детекторима у „прстену“ ВХС. Научници су првобитно тражили трагове друге, засад неоткривене честице, такозваног гравитона, преносника гравитационе интеракције.

        Њено постојање предвидели су совјетски физичари Фјодор Гаљперин и Дмитриј Блохинцев 1934. године, па су се научници надали да ће повећање снаге ВХС помоћи да се схвати да ли гравитони заиста постоје.

        Током протеклих неколико месеци, теоријски физичари објавили су стотине радова у којима су покушали да погоде природу честица које рађају те фотоне, да процене колике су шансе да то „рађање“ није случајно и да се „ухвате“ за нову физику, на чије постојање упућује маса те S-честице, како је данас називају научници.

        Нова фаза, по свему судећи, почеће ове суботе, када ће научници CERN представити свеже податке о распаду S-честица прикупљене током сударања протона на модернизованом ВХС током последњих месеци његовог рада у 2015. години.

Велики хадронски сударач

Велики хадронски сударач

Сударач се сада постепено враћа са „годишњег одмора“ и у априлу ове године ће наставити са нормалним радом. Научници се надају да ће до средине лета ВХС прикупити довољно података о „двофотонским распадима“, који ће помоћи да се схвати постоје ли S-честице, шта су оне и да ли излазе ван оквира Стандардног модела физике.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара