Технологија и Наука

Квар на телескопу Кеплер, НАСА обуставила потрагу за планетaма

zemlja1111_527_300
НАСА је прошле године одлучила да продужи пројекат до краја 2016. године по цени од 20 милиона долара годишње.

Потрага научника за планетама сличним Земљи је обустављена због квара на телескопу Кеплер америчке свемирске агенције НАСА, јавља АП.

Астрономи који користе телескоп, који се налази у орбити око Сунца, су утврдили да два од четири точка за усмеравање не функционишу и пребацили су га у режим безбедног функционисања.Трајно онеспособљавање Кеплера би значило да научници морају да прекину потрагу за удаљеним планетама на којим би могао да постоји живот, наводи АП и подсећа да је помоћу овог телескопа идентификовано више десетина таквих планета.
Шеф научника у НАСА Џон Грунсфелд је изјавио да још није сигуран да ли је Кеплер трајно онеспособљен нити да ово значи крај пројекта од 600 милиона долара. Свемирска летелица на којој се налази телескоп и механизам за његово прецизно усмеравање су сувише удаљени за слање астронаута да га поправе као што је то урађено са телескопом Хабл, али ће стручњаци покушати да даљински оспособе покварене точкове или да нађу начин да их заобиђу.

Кеплер је много савршенији телескоп од оних који се користе са земље и то је први пројекат у свемиру посвећен само потрази за потенцијално насељивим планетама. Летелица са телескопом је лансирана 2009. године и до сада су индентификоване 132 планете на којима може да се развије живот и још 2.700 које треба још испитати.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *