Технологија и Наука

Хонгконг увео такси на батерије

novi elektricni taksi_527_300
На улицама Хонгконга саобраћа 45 еколошких таксија. Кинески произвођач, Би-Вај-Ди (BYD), има амбициозан план – да у наредне три године у саобраћају буде чак 3.000 возила.
„Ако се свих садашњих 18.000 такси возила и 12.000 аутобуса, који користе дизел гориво, замене електричним аутомобилима или аутобусима, смањење емисије штетних гасова било би једнако оном коју произведе 800.000 приватних кола. Ваздух би био чистији 50 одсто“, објашњава председник Управног одбора компаније Би-Вај-Ди, Ванг Чуђанфу.

Возило Е6 се продаје у Кини по цени од 60.000 долара, у Хонгконгу је нешто јефтинији, 57.000 долара.

Међутим, једна саобраћајна несрећа у Кини прошле године са фаталним исходом, када се Е6 запалио, покренула је питање безбедности тог возила.

Ипак, истрага је показала да литијумско-јонска батерија у аутомобилу није била узрок пожара, већ неприлагођена брзина.

Лиу Сијеланг, директор продаје Би-Вај-Ди за азијско-пацифички регион, каже да су током процеса дизајнирања возила начинили многа побољшања, посебно на плану безбедности.

„Истраживали смо технологију и дизајн са многих аспеката, укључујући делове батерије и питање поправке аутомобила“, каже Сијеланг.

Потребна су два сата за потпуно пуњење батерије после чега возило може да пређе 300 километара.

Удружење такси возила и лаких аутобуса изнајмљује возила од кинеске фирме по цени од хиљаду долара месечно. Таксисти у Хонгоконгу су, међутим, скептични.

„Електрично возило има својих предности, пре свега у погледу заштите животне средине. Мана му је међутим то што је потребно чекати да се напуне батерије што је за нас таксисте губитак времена и муштерија“, каже један од таксиста Хонг Конга.

Возило је, пре свега, намењено приватним купцима у Кини и Америци.

Међутим, до сада не бележи успех на тржишту, па је у Кини прошле године продато само 1.700 таквих возила.

То није само лош резултат за кинеску компанију, већ и опомена да ће план кинеске владе који предвиђа да се до 2020. године на путевима нађе пет милиона нових, електричних возила, бити тешко остварив.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *