Технологија и Наука

Десет “најгорих” идеја за лозинке

googl-pirati

Да ли вам понестаје инспирације када треба да одредите лозинку за мејл, фејсбук, твитер? „Гуглова“ студија анализирала је начине на који људи бирају своје лозинке, повезујући добијене резултате са подацима о нападу хакера, преноси магазин „Тајм“.

Испоставило се да већина људи за лозинку бира познате појмове и реалне датуме који се везују за неки догађај. То је, према анализи „Гугла“ фатална грешка, а листа најгорих идеја за лозинке изгледа овако:

1. Име љубимца
2. Важни датуми (нпр. годишњица венчања)
3. Датум рођења неког од чланова породице
4. Име вашег детета
5. Име неког другог члана породице
6. Место вашег рођења
7. Омиљени празник (датум или назив)
8. Податак у вези са вашим омиљеним спортским тимом (име клуба, датум неког важног успеха, име неког од играча…)
9. Име љубавног партнера/партнерке
10. Реч “Password” (лозинка)

Већина ових података може бити добијена нпр. једноставним прегледом нечијег Фејсбук профила, па је проваљивање оваквих лозинки додатно олакшано. „Гугл“ саветује и да уколико се одлучујете на типична безбедносна питања (“Име моје прве учитељице”, “Омиљено место за одмор”) не би требало увек да дајете тачне одговоре, јер и они могу бити лако “проваљени”.

Студија је открила још неколико прилично занимљивих, али и посрамљујућих навика када су лозинке у питању. Скоро сваки други испитаник (48%) дели своје шифре другим људима. Још шокантнији је податак да чак три посто испитаника пише своје лозинке на папир који држи одмах уз компјутер.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *