Технологија и Наука

А шта када мобилни заврши у води

telefon u vodi

Лето је годишње доба када можда постоји највећа вероватноћа да вам телефон упадне у воду. Било да заврши у мору, кади, базену или WC шољу, запамтите – телефон се неће покварити због влаге, већ због вашег покушаја да га укључите. Ево шта треба да радите ако вам телефон упадне у воду.

Одмах прекинињте напајае – Прво правило је: не паничарите, већ што је пре могуће искључите телефон. Што га пре искључите, то су веће шансе да ћете касније моћи да га „оживите“.

Не покушавајте да укључите мобилни – Не укључујте телефон пошто је пао у воду. Чак и када га осушите сувом крпом или феном, немојте то да радите јер можете изазвати кратки спој. Ако вам се то догоди, заборавите на поправак.

Извадите батерију и картицу – Одмах извадите СИМ картицу и батерију (ако је могуће). Ако је мобилни пао у море, пошто га угасите, оперите га под млазом слатке воде с чесме. Немојте покушавати да га очистите алкохолом.

Брзо сушење – Телефон прво добро осушите сувом крпом. Ако имате фен за косу с опцијом избацивања хладног ваздуха, посушите тако мобилни, али никако немојте користити топли ваздух.

Постепено сушење – Ставите телефон поред стоне лампе, рефлектора или неког другог мањег извора топлоте како би омогућили да вода полако испари. Овај процес може трајати и шест сати. У сваком случају немојте да журите и користите врео ваздух или неки јак извор топлоте.

Трик с пиринчем – Пошто сте све ово урадили, оставите телефон најмање још три дана пре него што покушате да га укључите. Ово је важно јер, премда вам се може чинити да је мобилни у потпуности сув, и најмања количина влаге може да реагује у контакту с батеријом и доведе до кратког споја. Неки саветују да телефон ставите у чинију пуну сувог пиринча јер ова намирница привлачи влагу. Ако то урадите, пиринач треба у поптпуности прекривати телефон.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *