Спорт

Звездина добит скоро колико и њен дуг (Анализа)

cz„Политикина” анализа на основу података са специјализованог сајта за трансфере фудбалера „Трансфермаркт” показала да су „црвено-бели” у последњих десет година зарадили 1,4 милиона евра мање него што су дуговали по финансијском извештају

Три најбоље Звездине продаје

Црвена звезда је у претходних десет сезона продала 58 фудбалера, а купила их чак 79! Њен приход је био 68.712.575 евра, расход 21.639.570, а добит, из које је по слову уговора и договора мора да подмирује и менаџере, претходне клубове, агенције за трансфере… – 47.073.005. На разлици у цени између купљених и продатих играча од лета 2003. до последњег зимског прелазног рока зарадила је готово колико је и била дужна (48.473.459) када је њен потпредседник Небојша Човић поткрај прошле године обелоданио финансијски извештај о пословању клуба.

У нашем огледном периоду, тачније од лета 2005, када су у Звезду дошли Гањанин Хамину Драмани и Бразилац Фабио Силва, црвено-бели дрес је носило 36 странаца рачунајући и Драманијевог земљака Натанијела Асамоу и Нигеријца Абиолу Дауду, који су и даље на „Маракани”. Није било вајде. Већина их је продефиловала кроз клуб као потпуни промашај, а само петорица су продати за веће паре него што је уложено да дођу. Њих шесторица су међу десет највећих Звездиних куповина у последњих десет година (поново се позивамо на податке специјализованог сајта за трансфере фудбалера „Трансфермаркт”).

Гањанин Ли Ади стигао је у августу 2010. из своје земље за 300.000 евра, а претпрошле зиме, после сезоне и по у Звезди, отишао је у кинески Даљен Аербин за 1.700.000. Колумбијац Маурисио Молина је дошао у лето 2007. из најтрофејнијег парагвајског клуба Олимпије из Асунсиона за 350.000 евра. После само пола године продат је славном бразилском Сантосу за 550.000.

sportska06b01-kupuj-prodaj

Драмани је као и Ади стигао из Гане а 70.000 евра, а после годину дана отишао је у турски Генчлербирлиги за 220.000. Њихов земљак Мохамед Авал Исах је дошао из јужноафричког клуба Ама Зулу у јануару 2009. за 300.000 евра. Продат је претпрошлог лета Розенборгу за 770.000.

На крају, Дејан Јаковић, Србин рођен у Карловцу, који је због ратних страхота као дете избегао с родитељима у Канаду, постао је Звездин играч у лето 2008. без икаквог обештећења. До тада је био канадски омладински репрезентативац с неколико игара у најбољем тиму те земље и ослонац студентске екипе Универзитета Алабама у САД. Пошто није добио шансу ни код Здењека Земана ни код његовог наследника Чедомира Јаневског већ исте зиме је отишао у америчку професионалну лигу, у Ди-Си јунајтед из Вашингтона, чији је и сада играч. На „Трансфермаркту” стоји да је „црвено-белима” плаћен 21.000 евра, што би била најјевтинија Звездина продаја у 68,7 милиона евра прихода у последњих десет година.

Готово трећина прихода односно безмало половина добити остварена у лето 2006. Најпре су продати Марко Пантелић Херти за 2,6 милиона евра, голман Владимир Стојковић Нанту за милион, Александар Луковић Удинезеу за 2,7 милиона… Одмах после неуспеха у квалификацијама за Лигу шампиона против славног Милана у иностранство су се отиснули Никола Жигић (Расинг, шест милиона), Милан Бишевац (Ланс, 4,1), Ненад Ковачевић (Ланс, три) и Бошко Јанковић (Мајорка, 1,8).

Звезда је 21 фудбалера продала за најмање по милион евра, а Партизан 23. Колико су „црно-бели” имали бољу политику трансфера од вечитог ривала види се не само по добити, која је за 40 милиона евра већа, него и по томе што је Партизанових десет „златних кока” коштало 62 милиона, а Звездиних 37…

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *