Вијести, Спорт

Велики преокрет вицешампиона

Холандија, вицешампион из Јужне Африке, пласирала се у четвртфинале, пошто је у веома узбудљивом сусрету у Форталези након великог преокрета у финишу савладала Мексико с 2:1 (0:0). Изабраници Мигела Ерере имају за чим за жале, јер су били на добром путу да се први пут на мундијалу на којем нису домаћини пласирају међу осам најбољих на свету. Имали су „сомбрероси” вођство и игру, а затим су се повукли, дозволили ривалу да преузме конце игре и реши меч у своју корист.

Суочен с бројним проблемима с ровитим играчима и врућином селектор вицешампиона света Ван Гал није могао да рачуна на најбољи тим, па је одредио састав, који никако није успевао да повеже редове. Деловали су Холанђани безидејно, безопасно, немоћно. У односу на мечеве у групи играли су веома лоше. Са друге стране Мексиканци су водили игру по својим нотама. Нису се плашили да нападну ривала и у првом делу су били бољи тим, међутим, недостајао им је гол, којим би то и крунисали.

Лајун је два пута опробао ударац у трећем и петом минуту, али није био прецизан. У 13. је лепо прошао по левој страни и центрирао, а Дос Сантос за мало закаснио. Колосалну шансу пропустили су „сомбрероси” у 17. минуту. Морено је убацио лопту у казнени простор, где ју је прихватио Пералта и вратио до Дос Сантоса, овај до Ерере, који је с 14 метара шутирао по земљи тик поред десне стативе. У 19. је након грешке Силесена дефанзивац Влар у последњи час избио лопту у корнер. Тражили су Мексиканци једанаестерац или бар индирект, пошто је Влар подигао лопту у висини Ерерине главе, али је судија Проенса само показао да изведу корнер. Салсидо је у 24. упутио праву бомбу, а Силесен уз дота муке скренуо лопту у корнер.

Ударне игле „лала” нису се ни виделе. Ван Перси је тек у 27. минуту први пут прихватио лопту, али је из тешке ситуације био непрецизан. Узвратио је Дос Сантос слабим шутем са око 18 метара.

У 32. судија је досудио тајм-аут, па су играчи имали три минута да се освеже. То није утицало да по повратку пруже бољу игру. Одличну шансу имали су Мексиканци у 42. минуту. Пералта је петом проиграо Гвардада, овом је лопта побегла, али је прибран био Дос Сантос и тукао искоса с десне стране, а Силесен десним коленом спречио погодак.

У последњим тренуцима првог дела погрешили су „сомбрероси” и умало били кажњени. Ван Перси је слабо додао Робену, па је Родригез одузео лопту, али и одмах погрешио. Робен је кренуо ка голу, стартовали су најпре Родригез, па Морено. Обојица су га закачили, Робен је пао, Холанђани тражили пенал, али је арбитар поново остао нем.

Оно што нису успели у првом делу, Мексиканци су урадили на почетку другог. Повели су у 48. минуту. Неопрезни су били Холанђани, што је искористио Дос Сантос, прихватио лопту, наместио се и поред тројице противничких играча шутирао и погодио доњи леви угао – 1:0. Блинд, Вајналдум и Влар били су само посматрачи, док се Силесен бацио и само улепшао погодак.

Вођство ривала је тргло „лале”, па су преузели иницијативу. Снајдер је лоше извео слободан ударац, а у наредном нападу Блинд није био прецизан. Али, Пералта је у 55. одлично шутирао, а Силесен коначно ухватио лоту. И рукама и главом, уз помоћ леве стативе, одбранио је Очоа ударац Де Врија са само два-три метра после корнера у 57. минуту. Добар напад извели су Холанђани и у 61, али се Снајдер изборио само за корнер.

На истеку 67. поново су „лале” тражиле једанаестерац, а Проенса само одмахнуо руком и показао да се игра настави.

Бомба Снајдера у 72. завршила је високо преко гола. Маестрално је прошао Робен у 73, преварио Маркеза, али је Очоа благовремено истрчао и скратио угао, па је ударац левом ногом скренуо у корнер.

У 76. судија је поново играчима дозволио троминутни предах, а затим је Салсидо био у прилици, али је био непрецизан. Све до 88. минута одолевали су Мексиканци, а затим је уследило изједначење. После корнера који је извео Депај Хунтелар је спустио лопту главом, натрчао је Снајдер и распалио у десну страну – 1:1.

Маркез је у надокнади времена био у дуелу с Робеном, овај је пао, а судија Проенса показао на белу тачку. Лопту је узео Хунтелар и послао је у доњи леви угао. Довео је Холандију у вођство од коначних 2:1 и послао кући Мексико.

Велики преокрет вицешампиона

Велики преокрет вицешампиона

Стадион: Кастелао. Гледалаца: 58.817. Судија: Проенса (Португалија). Стрелци: 0:1 До Сантос (48), 1:1 Снајдер (88), 2:1 Хунтелар (90+4. пенал). Жути картони: Агилар, Маркез, Гвардадо (Мексико). Надокнада времена: први део: 4 минута, други: 6.

ХОЛАНДИЈА: Силесен, Верхег (од 56. Депај), Влар, Де Вриј, Блинд, Кајт, Де Јонг (од 9. Мартинс Инди), Вајналдум, Снајдер, Робен, Ван Перси (од 76. Хунтелар). Селектор: Ван Гал.

МЕКСИКО: Очоа, Агилар, Родригез, Маркез, Морено (од 46. Рејес), Лајун, Е. Ерера, Салсидо, Гвардадо, Дос Сантос (од 61. Акино), Пералта (од 75. Ернандез). Селектор: М. Ерера.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *