Вијести, Спорт

Колумбијци пишу нову историју

Џејмс Родригез двоструки стрелац и јунак победе: Колумбија – Уругвај 2:0 (1:0), фудбалер француског Монака јунак меча и стрелац оба поготка.– Уругвај нејак без Луиза Суареза.

Колумбија је новим тријумфом, овог пута у осмини финала против Уругваја најавила велике могућности на овогодишњем Мундијалу. Сигуран пласман у четвртфинале, највећи је успех до сада колумбијског репрезентативног фудбала уопште до сада. Победа је остварена пре свега захваљујући сјајној партији двоструког стрелца, двадесет двогодишњег Џејмса Родригеза, играча француског Монака.

Изостанак Луиса Суареза, главне звезде уругвајског тима, осетио се у доброј мери у њиховој игри. Селектор Табарез, коме је ово био и дефинитиван опроштај од селекторске фотеље после пуних једанаесте година, није имао пуно избора. Он је је уместо њега шансу дао искусном Форлану.

Са друге стране Аргентинац Пекерман који је и у квалификацијама сјајно предводио Колумбијце наредио је офанзиву од почетка меча, па су већ у почетној фази игре створили две одличне прилике. Прву, када је стрелац гола Родригез опробао шут са дистанце а другу прилику Колумбија је имала преко неуморног Зуниге.

Када су Колумбијци остварили жељену доминацију на средини терена, јер је Уругвај деловао доста дефанзивно, као да нису имали одговор на брзу игру противника, уследио је најлепши потез у првом полувремену, виђен је сигурно један од најлепших голова Мундијала. Играо се 28. минут када су Колумбијци добро комбиновали на половини противника, лопта је дошла код Родригеза који је најпре примио на груди, а онда пошто је био сам, побегавши лукаво од свог главног пратиоца Риоса, који га је до тада сјајно чувао, уследио је окрет и страховит ударац левом ногом. Лопта се од пречке одбила иза леђа неможног Муслере. Колумбија – Уругвај 1:0!

Од тада Уругвајци крећу нешто одлучније, па је веома брзо и Кавани опробао шут. Једноставно, стекао се утисак да је Уругвај веома бојажљиво ушао у врло важан двобој, за разлику од претходних мечева без јасне концепције. Испоставило се да је заиста Луиз Суарез „пола екипе”, да је то фудбалер на коме је Уругвај формулисао своје најважније циљеве и да ће без његове помоћи бити тешко. Уругвају су после меча са Италијом и одлуке да Суарез буде кажњен буквални „исечена крила”.

Колумбијци од времена славног Валдераме нису имали бољег фудбалера од Родригеза, а голман Оспина је нема сумње прави наследник Ренеа Игите, голмана који је међу стативама правио праве акробације од којих је застајао дах…

Очигледно жељна да што пре реши меч и отклони било какву неизвесност, Колумбија је и у другом полувремену наставила са нападима а у 50. минуту чета тренера Пекермана извела је једну од најлепших акција на утакмици. Гутијерес је акцију започео по десној страни. Неуморни Мартинез затим  шаље лопту на другу страну према агилном Армеру а овај сјајном дијагоналом проналази у шеснаестерцу противника високог Гвадрада. И када су многи очекивали да ће шутирати главом ка голу, уследила је једна од најбољих асистенција на Мундијалу, повратна лопта право на петерац где је жељно чекао опасни стрелац Родригез. Уследио је неодбрањив ударац са ивице петерца: Колумбија – Уругвај 2:0! Био је то његов пети погодак на Мундијалу, чиме је претекао Нејмара и Месија и истакао најозбиљнију кандидатуру за првог стрелца шампионата.

Од тог момента Колумбијци су покушавали да умире темпо игре, да не дозволи противнику да приђе ближе њиховом голу. Једноставно, на зналачки начин су добро чували одстојање од свог гола. Како је време одмицало, тако је и голман Оспина имао све више посла. Практично, Уругвајци су у последњих пола часа игре кренули на све или ништа, али одбрана Колумбије на челу са Јепесом, успешно је бранила свој гол. А већ у четвртфиналу Колумбију очекује дуел са Бразилом…

Колумбијци пишу нову историју

Колумбијци пишу нову историју

Стадион: „Маракана” у Рио де Жанеиру.– Судија: Бјорн Кујперс (Холандија).– Гледалаца: око 73.804.– Родригез у 28, 50. минуту.– Жути карзтон: Хименез, Лугано (Уругвај), Армеро (Колумбија)

Колумбија: Оспина, Зунига, Запата, Јепес, Армеро, Гвардадо (од 81. Гваин), Агилар, Санчез, Родригез (од 86. Рамос), Мартинез, Гутиерез (од 68. Меиа).

Колумбија: Муслера, Касерес, Хименез, Годи, Пералта, Переира (Од 52. Рамирез), Гонзалес (од 67. Хернандез), Риос, Кавани, Форлан (од 52. Стуани).

Извор: Политика

Коментар са страница Политике:

T. Filipovic | 29/06/2014 02:20

Није Џејмс него Хамес, како се то изговара у Јужној Америци. Није девет месеци него четири, а то и врапци знају, али не Танјуг. Смешно!

Вијестио:

Ми изгледа волимо да се правимо Енглези. Све друго – сам не Срби. И Архибалда Рајса данас не зовемо као његови родитељи. Можете наћи Политику из 1929. и видети да смо се тада правили Французи. И звали га Аршибалд!
Ево везе ка слици на насловну страницу Политике:

http://Фотоалбум.чуварићирилице.срб/picture/Политика_1929-08-09-001_1/category/ДрРудолфАрхибалдРајс

Да ли се бојимо да будемо оно што и јесмо – Срби?

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *