Вијести, Спорт

ТЕНИС ЈЕ УЗДРМАН Ђоковић: Мене нису питали да наместим меч, већ људе из мог тима

Новак Ђоковић је изјавио да још нема доказа да је неко од активних тенисера учествовао у намештању мечева и да не мисли да је скандал о наводном намештању мечева међу врхунским тенисерима бацио сенку на овај спорт.

Би-Би-Си (ББЦ) је синоћ објавио да је имао увид у документа која потврђују намештање мечева у светском тенису. Како је наведено, у последњих 10 година 16 играча рангираних међу 50 најбољих означени су да су намерно губили мечеве, али да је свима било дозвољено да наставе такмичења.

„Не мислим да је тај извештај бацио сенку на тенис. Чуо сам за ту причу и прочитао да су поменути неки тенисери који више нису активни, ради се о мечевима који су се играли пре скоро 10 година. Нема места намештању мечева и корупцији у нашем спорту. Трудимо се да га одржимо што чистијим. Мислим да је спорт надоградио програме а власти би требало да се баве тим случајевима“, рекао је Ђоковић после првог меча на Отвореном првенству Аустралије у Мелбурну.

„Сада сви погађају о којим тенисерима се ради. Али још нема правог доказа да се ради о активним играчима. Све док је тако, ради се о спекулацијама. Мислим да тако треба да остане“, додао је први тенисер света.

Новинари у Мелбурну питали су Ђоковића о случају из 2007. године, када му је понуђено 200.000 долара да изгуби меч првог кола на турниру у Санкт Петербургу.

„Нису ме директно питали, већ је било преко неких људи који су тада радили у мом тиму. Наравно, одмах је одбачена та могућност. То чак није ни стигло до мене, тај човек је покушао да разговара са мном, али није успео. Од тога није било ништа. Нажалост тада су кружиле гласине али то је сређено, а у последњих шест, седам година нисам чуо ништа слично“, рекао је Ђоковић.

Он је навео да не може да прича о намештању мечева.

„Колико ја знам, намештање мечева или нешто слично се не дешава у самом врху тениса. Можда на челенџерима или тако неким турнирима, не знам. Али немам право да причам о томе, могу само да искажем мишљење. Постоје организације и људи који се тиме свакодневно баве. Намештање је увек избор тенисера, спортисте. Увек имате избор а посебно неко ко је на тениском терену, да ли ће прихватити нешто што се коси са свиме што спорт представља. Ја бих увек направио прави избор, али могу само да говорим у своје име“, рекао је Ђоковић.

Ђоковић је почео одбрану титуле на Аустралијан опену победом над Хјеон Чунгом од 6:3, 6:2, 6:4.

Новак Ђоковић

Новак Ђоковић

 

„Никада пре нисам играо против њега, никада нисмо тренирали заједно. Морао сам добро да га анализирам и припремио сам се најбоље што могу. Има 19 година и знао сам да то може да буде незогодно јер није имао шта да изгуби. Види се да има потенцијала. Мислим да је код мене најбољи део игре био сервис, освојио сам много поена, много винера и ас удараца. Било је топло и морамо да се припремимо на те услове“, рекао је Ђоковић, који је духовитом изјавом упућеној супрузи Насмејао публику после сусрета. Даље је прошао и Душан Лајовић, елиминисавши Сема Кверија уз гаф легендарног Мекинроа током преноса, док је од такмичења, после два одиграна сета, одустао Филип Крајиновић. Са друге стране, наредни ривал Новака Ђоковића је један млади Француз који је, за разлику од Нолета, успео да освоји титулу на Ролан Гаросу.

Извор: Блиц

Новак Ђоковић

Новак Ђоковић

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *