Спорт

Шимунић: „За дом спреман!“

Simunic

Репрезентативац Хрватске Јосип Шимунић је, благо речено, чудновато прославио победу хрватске репрезентације над селекцијом Исланда на Максимиру. Светски медији осудили Шимунићево понашање, ФИФА најавила истрагу.

После утакмице Шимунић је своју радост због победе репрезентације Хрватске поделио са навијачима на свој начин, који и не заслужује коментар.

Величање поздрава злочиначког режима и усташке идеологије Јосип Шимунић је још безобзирније „објаснио“ хрватским новинарима.

„Ја сам то увек желео да направим. Неки би требало мало историју да прочитају, а ја се не бојим. Нисам ништа погрешно направио, навијам за своју Хрватску, за свој дом и ако то некоме смета, онда је то његов проблем, а не мој.“

Хрватска се пласирала на Светско првенство у Бразилу јер је, после 0:0 у Рејкјавику, у реваншу савладала Исланд као домаћин са 2:0 головима Марија Манџукића у 27. и капитена Дарија Срне у 47. минуту. Долазак новог селектора Нике Ковача уместо Игора Штимца дао је резултат у баражу.

Светски медији осудили Шимунићево понашање

Светски медији са гнушањем осуђују поступак хрватског фудбалера Јосипа Шимунића који је после утакмице са Исландом у баражу за Мундијал скандирао усташки поздрав.

Шимунић је јуче после утакмице којом се Хрватска пласирала на Мундијал, узео микрофон и више пута узвикнуо озлоглашени усташки поздрав „за дом“, на шта су му навијачи одговорили „спремни“.

Америчка агенција АП наводи да је славље Хрвата због пласмана на Мундијал „умрљано пронацистичким скандирањем навијача и одбрамбеног играча Јосипа Шимунића“.

Вест америчке агенције пренели су други светски медији, као што су „Хафингтон пост“, британски „Гардијан“, новозеландски „Њу Зеланд хералд“ и аустралијски портал „Спортсфан“.

Немачки „Шпигл“ истиче да је Шимунић „разљутио хрватску нацију јер је славио усташким поздравом и фашистичком паролом“.

„Шимунић је урлао у микрофон усташку паролу ‘за дом спремни’, а при том је подигао десну руку, што је гест усташких генерала“, подсећа немачки лист.

Иначе, Међународна фудбалска федерација најавила је данас да ће испитати све детаље инцидента на утакмици у Загребу и да ће након тога донети одлуку о евентуалном покретању дисциплинског поступка.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *