Вијести, Спорт

Расте подршка за елиминацију Хрвата

Хрвати и Бразил?

Хрвати и Бразил?

Цирих – Више од 25.000 посјетилаца сајта „Change“ потписало је петицију о избацивању Хрватске са Свјетског првенства због испада Јосипа Шимунића послије меча баража против Исланда, када је позвао публику усташким покличем „За дом“, а 30.000 навијача му је одговорило „Спремни“.

Петицију, коју може потписати свако на порталу „Change“, покренула је организација Нефиш Хаја, чији је циљ борба за едукацију о холокаусту, геноциду и буђење свијести против говора мржње.

– Замислите да у Берлину репрезентативац Њемачке у 21. вијеку узвикне: „Зиг хајл“. Био би то велики скандал, а људи широм свијета би га разумјели као повратак нацистичких времена. Морамо да се громогласно супротставимо када год се у јавности проговори говором мржње – стоји на овом порталу од када је покренута петиција.

Занимљиво, међу потписивачима петиције налази се и велики број Хрвата, који у коментарима већином истичу да воле своју земљу, али да им је доста фашизма и да га уопште не оправдавају.

Истовремено, FIFA је јуче обавијестила Фудбалски савез Хрватске да ће коначну одлуку о казни Хрватској донијети до краја сљедеће седмице.

О прашини која се дигла у региону и шире, Шимунић изгледа не мари превише. Својим понашањем наставио је да потпирује ватру, пошто се још једном захвалио свима који га подржавају.

– Још једном од срца хвала на подршци коју сам добио не само ове седмице већ у цијелој мојој каријери. Волим све што је хрватско зато што знам колико су муке људи морали да прођу да би се звала Хрватска, да бисмо ми данас имали могућност да живимо у њој и да бих ја играо за њу – између осталог рекао је Шимунић, иначе рођен у Аустралији, пошто су му родитељи осамдесетих година из Фојнице отишли на најудаљенији континент.

Хајдук

Дисциплинска комисија Фудбалског савеза Хрватске покренула је поступак против Хајдука због скандирања слогана „Ајмо, ајмо усташе“ и „За дом спремни“ на „Пољуду“ током утакмице против Осијека. Сплитски клуб има рок до сутра да се изјасни о инциденту.

 

Извор: Глас српске, Агенције

29.098!
https://www.change.org/petitions/fifa-take-disciplinary-proceedings-and-a-monetary-penalty-against-josip-simunic-personal-and-against-croatian-national-football-organization-suspend-the-croatian-team-from-brazil-2014

 

Тренутни резултат петиције...

Тренутни резултат петиције…

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *