Спорт

Немања Недовић, 22. НБА Србин

031373
Немања Недовић постао је 22. кошаркаш из Србије са НБА уговором, уједно и први још од 2007. године када је у најјачу лигу свијета, додуше на кратко, стигао Коста Перовић.

Недовић (22), изабран као 30. пик у првој рунди драфта од стране Финикс Санса и потом прослијеђен Голден Стејт Вориорсима (Санси добили права на 29. пик и Малкома Лија), потписао је у ноћи између уторка и сриједе уговор са „ратницима“ и поносно на Тwиттеру написао:

„Оффициаллy а Wарриор“, послије чега су услиједиле и прве честитке и ријечи добродошлице од нових саиграча.

„Прилично сам узбуђен, али добро сам“, рекао је Недовић у првом интервјуу и објаснио зашто је изабрао „8“, с обзиром на то да су Вориорси повукли његову „16“ у част Ала Атлиса.

„Када почео да тренирам, први број био ми је ‘8’, а ’16’ сам узео када сам потписао први профи уговор. Тако да сам се вратио првом броју у животу…“

Недовић је открио и како је изгледала ноћ Драфта, када је изабран у првој рунди.

„Требало је да будем у Њујорку, али сам био код куће са породицом и пријатељима и пратио НБА Драфт преко ТВ. Сви су отишли на спавање, јер је трајало дуго и већ је било свануло, само сам ја остао да гледам. Када је Дејвид Штерн прочитао моје име трчао сам кроз кућу и викао, тако да су се сви пробудили…“, рекао је Недовић са осмјехом и означио Сашу Ђорђевића као свог идола.

Он се захвалио, између осталога, и људима из Лијетувос Ритаса који су му пружили шансу да игра у континуитету.

„Да ме нису потписали и дали прилику да играм, не бих ни причао са вама сада“, рекао је Недовић.

„Тренутно, само желим да донесем енергију, агресивност, да нападам обруч, али и да играм на другој страни терену, могу само да ћу тренирати веома јако да заслужим минуте и позицију. Атлета сам, могу да трчим добро и људи воле да гледају такве играче“, додао је.

Недовић је у Сан Франциско стигао и након што је скренуо пажњу на себе тренирајући у камповима четири тима, Детроит Пистонса, Милвоки Бакса, Атланте Хокс и Кливленд Кавалирса.

Детаљи уговора нису саопштени, бар не још.

Први Србин у НБА лиги, то и врапци знају, био је Владе Дивац који је 1989. године отишао из Партизана у Лос Анђелес Лејкерсе, а за њим су пошли Жарко Паспаљ (1989, Сан Антонио Спарс), Милош Бабић (1990, Кливленд Кавалирс, Мајами Хит), Радисав Ћурчић (1992, Далас Меверикс), Предраг Даниловић (1995, Хит, Меверикс), Растко Цветковић (1995, Денвер Нагетс), Александар Ђорђевић (1996, Портланд Трејлблејзерс), Предраг Стојаковић (1998, Сакраменто Кингс, Индијана Пејсерс, Нју Орлеанс Хорнетс, Торонто Репторс, Меверикс), Драган Тарлаћ (2000, Чикаго Булс), Жељко Ребрача (2001, Детроит Пистонс, Атланта Хокс, Л. А. Клиперс), Ратко Варда (2001, Детроит Пистонс, Вашингтон Визардс), Марко Јарић (2002, Клиперс, Минесота Тимбервулвс, Мемфис Гризлис, Булс), Игор Ракочевић (2002, Тимбервулвс), Предраг Савовић (2002, Нагетс), Дарко Миличић (2003, Пистонс, Орландо Меџик, Гризлис, Нјујорк Никс, Вулвс, Бостон Селтикс), Дејан Котуровић (2003, Финикс Санс), Ненад Крстић (2004, Нју Џерси Нетс, Оклахома Тандер, Селтикс), Миле Илић (2006, Нетс) и Коста Перовић (2007, Вориорс).

У НБА лиги, од Срба, и даље су Владимир Радмановић (2001, Сијетл Суперсоникс, Клиперс, Лејкерс, Шарлот Бобкетс, Вориорс, Атланта Хокс, Булс) и Александар Павловић (2003, Јута Џез, Кливленд Кавалирс, Санс, Вулвс, Меверикс, Хорнетс, Селтикс, Блејзерс).

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *