Спорт

Лане Јовановић: Хрватску морамо да тужимо за геноцид, а немамо ни државу, ни руководство

milan-jovanovic

Ни три дана после невероватног геста репрезентативца Хрватске Јосипа Шимунћа медијски притисак се не смањује. Подсећамо, Шимунић је после победе Хрватске у дуелу с Исландом, којом је наш сусед обезбедио пласман на Светско првенство у Бразилу, са 30.000 присталица на “Максимиру” скандирао “За дом спремни”, познату усташку паролу.

Овим поводом се огласио и бивши српски репрезентативац Милан Јовановић, који сматра да је ово очекивана појава када се узме у обзир пропаганда хрватских медија:

– Испод части ми је да уопште коментаришем такве ствари. У питању је само континуитет једне политике и генерално одраз стања у читавом њиховом друштву. Млади људи у Хрватској су под утицајем константне кампање и хистерије. У питању је својеврстан фолклор, мржња се промовише кроз медије и образовање, па зашто не би и кроз спортске приредбе – рекао је Јовановић за “Наше новине”.

Бивши фудбалер Андерлехта, који је тренутно без ангажмана, сматра да није једини кривац Шимунић:

– Не могу да оправдам хрватску омладину, нити ми је намера да браним Шимунића, али морамо да разумемо да је он у једној таквој атмосфери нормална појава. Његово сазнање, ако он уопште има било каква сазнања о томе шта је скандирао, вероватно је потпуно другачије од нашег. Он вероватно нема појма о чему пева, нити која је тежина коју са собом носе такве ствари.

– У Хрватској је, рецимо, забрањена прича о Јасеновцу. Нема га, као да се ништа није догодило, замислите! Па то је логор у коме је убијено преко 700.000 људи. Еј, само у том логору, а где су остали ? Тамо нема трагова злочина, јер их они крију и бришу. Зато и не знају о чему причају и певају. Јер да знају, било би их макар мало срамота – осуђује Јовановић.

Поред Хрватске, популарни “Лане” оптужује и нашу државу која никакву значанију реакцију није имала:

– Помирење је могуће тек када их будемо тужили за злочине из Другог светског рата. Кривци су у нама, пљујемо на своје жртве јер их заборављамо. Да су Јевереји ћутали о својим прогонима и жртвама, зар мислите да би преживели? Они су то константно потенцирали и дан-данас то раде несмањеним интезитетом. Геноцид не застарева и Хрвате морамо тужити за злочине – уверен је Лане.

– Ми нити имамо државу, нити имамо руководство, све радимо од данас до сутра. Не можемо да се сложимо и направимо трајан договор око основних националних питања. Ми данас поново морамо да објашњавамо ко је био Гаврило Принцип – закључио је Јовановић.

Шимунић је од стране Државног тужилаштва у Загребу кажњен са 3.200 евра, док је против њега и Међународна фудбалска федерација покренула поступак.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *