Спорт

Европа је мерило

vuk-rasovic.png
Ове недеље сва четири наша клуба на европској сцени: Партизан у Јерменији, Звезда на Исланду а Јагодина и Војводина код куће.– Сви у четвртак осим „црно-белих”

Србију ће ове године на међународној сцени представљати четири клуба. Партизан ће играти у квалификацијама за Лигу шампиона а Црвена звезда, Војводина и Јагодина у квалификацијама за Лигу Европе.

Партизан је до сада довео само двојицу нових фудбалера, Лукача и новајлија Печником, Ковачевићем, Ракићем, Мијаиловићем, и новим тренером Стојановићем. Јагодина је ангажовала Хаџибулића, Војводина Хрвата Делача. На први поглед – мало за Европу, или боље речено – мало за неки значајнији резултат.

Партизан, који већ шест година нема озбиљног противника у српском фудбалу, започеће прекосутра у Јерменији пут ка Лиги шампиона. Нема сумње да су „црно-бели” апсолутни фаворити у двомечу са Шираком, али шта навијачи Партизана реално могу да очекују од младе екипе и тренера Рашовића. Борба и пожртвовање сигурно неће бити довољни да се поново нађу у Лиги шампиона. Зато је можда реалније да се боре за Лигу Европе.

Ипак, из Хумске поручују да то што не дају велика обећања не значи да нису спремни за велика дела. Њихови млади играчи жељни су доказивања у Европи. У Партизану добро знају да је Европа мерило и зато треба веровати да ће „црно-бели” смоћи снаге да нас још једном обрадују. За почетак против Ширака.

Црвене звезда, бивши шампион Европе и света, покушава да усклади стару славу и реалне амбиције. Вицешампион је довео новог тренера и четворицу новајлија. Реално, Звезда је фаворит против ИБВ-а са Исланда, али после тога неће бити тако лаких ривала. Наконспасавања клуба од банкротства, управа Звезде сад мора да се позабави успесима на терену а то је чини се још теже од враћања милионских дугова.

Новосађани су успешно закорачили у ново европско поглавље, савладавши у два меча Хибернијанс с Малте. Међутим, екипу тренера Марка Николића тек очекују права искушења с мађарским Хонведом. Већ у четвртак у Нови Сад долазе Мађари. „Златно време” Хонведа, док је за њега играо Пушкаш, одавно је прохујало па име тог клуба данас нема неку посебну тежину у Европи. Ипак, две убедљиве победе над никшићким Челиком од 4:1 и 9:0 јесу добра опомена за Новосађане, али треба имати у виду да је Хонвед савладао врло млад тим Никшићана у реваншу, готово полетарце.

Нема сумње да у другом колу квалификација најтежи посао очекује Јагодинце и то против руског Рубина. Ипак, некадашњи градоначелник Јагодине Драган Марковић тражи победу свог тима. Колико је то реално? Шансе су мале, јер Рубин улаже десетине милиона долара, доводи углавном проверене странце. Са друге стране Јагодина је у успону и у клубу се спремају да направе изненађење.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *