Вијести, Спорт

Два светска финала Аргентине и Немачке

ПРВО ФИНАЛЕ, У МЕКСИКУ ’86. ДОБИЛА ЈЕ АРГЕНТИНА РЕЗУЛТАТОМ 3:2, НЕМЦИ СУ ИМ СЕ РЕВАНШИРАЛИ ’90. У ИТАЛИЈИ СА 1:0

          У недељу увече, када почне утакмица свих утакмица, Немци ће играти за четврту, Аргентинци за трећу титулу првака света.

          Две од тих пет које поседују одлучене су у међусобним сусретима и то у размаку од четири године, што се ни пре, ни после тога није догодило.

          Прво финале, у Мексику 1986. године, добила је Аргентина резултатом 3:2, када је Дијего Армандо Марадона постао бесмртан. Било је то невероватно финале, током којег су Аргентинци преко Хозеа Брауна (23) и Хорхеа Валдана (56) стигли до 2:0, Немци за седам минута изједначили преко Карла-Хајнца Руменигеа (74) и Рудија Фелера (81), али им је само три минута касније пресудио Хорхе Буручага (84).

          Немци су им се реванширали 1990. у Италији, када су победили 1:0 и то голом Андреаса Бремеа са беле тачке, после спорног пенала. И даље има оних који сматрају да није било говора о фаулу за најстрожу казну.

          На страну што су Аргентинци од 65. минута играли са играчем мање због директног црвеног картона који је добио Педро Монзон, а од 87. минута са двојицом играча мање, када је искључен Густаво Дезоти.

          У оба наврата, селектори су били Карлос Салвадор Биљардо и Франц Бекенбауер.

МЕКСИКО 1986: Мексико Сити, Естадио Астека. Гледалаца: 114.600. Судија: Ромулдо Арпи Фиљо (Бразил).

          АРГЕНТИНА: Нери Пумпидо, Серхио Батиста, Хозе Браун, Оскар Руђери, Хулио Олартикоечеа, Рикардо Ђусти, Ектор Енрике, Хорхе Буручага, Дијего Марадона и Хозе Кућифо. Играо је још Марћело Тробијани.

          ЗАПАДНА НЕМАЧКА: Харалд Шумахер, Ханс Петер Бригел, Андреас Бреме, Карл Хајнц Ферстер, Норберт Едер, Лотар Матеус, Феликс Магат, Клаус Алофс, Дитмар Јакобс, Томас Бертолд и Карл-Хајнц Румениге. Играли су још Руди Фелер и Дитер Хенес.

Дијего Армандо Марадона са трофејем 1986. у Мексику

Дијего Армандо Марадона са трофејем 1986. у Мексику

ИТАЛИЈА: 1990. Рим, Стадио Олимпико. Гледалаца: 73.603. Судија Едгардо Кодесал (Мексико).

ЗАПАДНА НЕМАЧКА: Бодо Илгнер, Клаус Аугенталер, Гиду Бухвалд, Јирген Колер, Томас Бертолд, Андреас Бреме, Томас Хеслер, Пјер Литбарски, Лотар Матеус, Руди Фелер, Јирген Клинсман. Играо је још Штефан Ројтер.

АРГЕНТИНА: Серхио Гоикоечеа, Хуан Симон, Хозе Серизуела, Оскар Руђери, Нестор Лоренцо, Хозе Басуалдо, Хорхе Буручага, Педро Трољо, Роберто Сенсини, Дијего Марадона, Густаво Дезоти. Играли су још Педро Монзон и Габријел Калдерон.

Мондо

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *