Спорт

Атлетико Минеиро и Роналдињо први пут у финалу Купа Либертадорес

ronaldinjo-atletiko-mineiro
Противник бразилског тима у два одлучујућа меча Олимпија (Парагвај), која на титулу клупског фудбалског првака Јужне Америке чека од 2002.

У финалу 54. Купа Либертадорес, такмичењу најбољих фудбалских тимова Јужне Америке (од 1998, додуше, учеснике има и Мексико), састаће се најтрофејнији парагвајски клуб Олимпија и бразилски вицешампион Атлетико Минеиро. Прва утакмица је 17. јула Асунсиону, а реванш недељу касније у Бело Хоризонтеу.

Олимпија је у полуфиналу била успешнија од колумбијског првака Санта Феа, у којем је од прошлог августа бивши Звездин нападач Колумбијац Кристијан Борха (25), такође као позајмљени играч бразилског трећелигаша Кашијас до Сула. У главном граду Парагваја било је 2:0 за домаћина. Домаћи тим је победио и у узвратном мечу у Боготи, али с недовољних 1:0 (Борха у финишу погодио стативу).

Пет пенала без гола

Узбуђења су виђена и у двобоју Атлетика Минеира и аргентинског шампиона Њуелс Олд бојса, који је у првом сусрету у Росарију стекао предност од 2:0. Толико је било и у реваншу, а бразилски тим се за продужетке изборио голом у 84. минуту.

Пошто су у додатних пола сата мреже мировале, шутирани су пенали. По прва два извођача су били прецизни, а по следећа два нису. Онда је својевремено најбољи фудбалер света Роналдињо био хладнокрван, а голман Виктор је одбранио ударац Аргентинцу Максимилијану Родригезу, стрелцу у првој утакмици, који се пре годину вратио у матични клуб после деценије играња у Европи (Еспањол, Атлетико, Ливерпул).

Тако ће један од највећих асова бразилског фудбала Роналдињо с 33 године први пут играти у финалу Купа Либертадорес, у којем је 1998, тек што је постао пунолетан, убележио дебитантску сениорску утакмицу као члан Гремија у којем је и поникао. Титулу европског клупског првака има с Барселоном. Био је 2006. учесник финала у којем је шпански великан савладао Арсенал с 2:1 на стадиону „Француска” у предграђу Париза Сен Денију.

Атлетико Минеиро је 13. финалиста из Бразила. Трофеја се нису домогли само Сао Каетано (2002), Атлетико Паранаенсе (2005) и Флуминенсе (2008). Осталих девет клубова су укупно освојили 16 титула (аргентински тимови највише пута били клупски прваци Јужне Америке – 22), али су изгубили у 12 финала (Аргентинци у девет).

Олимпија је једини парагвајски тим који је догурао до одлучујућих мечева (у финалу увек две утакмице). Тријумфовала је 1979, 1990. и 2002. Без трофеја је остала 1960, у првом такмичењу, када је успешнији био уругвајски великан Пењарол, 1989. и 1991, када је поклекла пред чилеанским прваком Коло-Колом, који ју је, после 0:0 на њеном терену, прегазио код куће с 3:0. Њега је пола године касније тадашњи европски шампион Црвена звезда потукла с 3:0 у финалу некадашњег Интерконтиненталног купа у Токију.

Ко победи иде у Мароко

Атлетико Минеиро или Олимпија, дакле, кренуће од полуфинала Светског клупског првенства, које Фифа од 11. до 21. децембра организује десети пут као турнир континенталних првака и домаћег представника. После четири године у Јокохами, две године у Абу Дабију па опет два пута у Јокохами играће се у Мароку.

Финале је у Маракешу, а у њему је већ виђен европски првак Бајерн. Познато је да учествују и шампион Северне и Средње Америке и Кариба (Конкакаф) Монтереј из Мексика, првак Океаније Окленд из Новог Зеланда и марокански шампион Раџа из Казабланке. Ова два последња тима састаће се у квалификацијама, а успешнији иде у четвртфинале у којем уз Монтереј место имају и победници Лиге шампиона Азије односно Африке.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *