Некатегоризовано

Већ 14 година некажњен злочин код Подујева

Данас се навршава 14 година од напада на аутобус „Ниш експреса“, у Ливадицама код Подујева, у коме је убијено 12 и рањено 43 расељених Срба.

Срби су на данашњи дан прије 14 година кренули на Задушнице у Грачаницу. Најмлађа жртва, тог и данас нерасвијетљеног злочина, био је двогодишњи Данило Цокић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, изјавио је да је поражавајуће што још нису кажњени починиоци злочина у Ливадицама код Подујева, који се догодио 2001. године.

Некажњен злочин

Ђурић је подсјетио да је најмлађа жртва терористичког напада на расељене Србе из Подујева двогодишње дијете, а да људи који су били мете нису ничим изазвали да тог дана постану мета терориста и зликоваца.

– Оно што је поражавајуће, да ни послије толико година након овог злочина нико није позван на одговорност и правоснажно кажњен, а невини људи по политичкој основи свакога дана бораве у затворима широм Косова и Метохије. И данас је јасно да овдје нема ни трага правној држави – истакао је Ђурић.

Активирањем мине на магистралном путу, 16. фебруара 2001. године у селу Ливадице код Подујева, дигнут је у ваздух први аутобус из конвоја којима су расељени Срби са Косова и Метохије у пратњи Кфора ишли у Грачаницу, на Задушнице.

У нападу је на лицу мјеста погинуло 10 људи, двоје је касније подлегло повредама.

Напад на аутобус „Ниш експреса“ у селу Ливадице

Напад на аутобус „Ниш експреса“ у селу Ливадице

У нападу су погинули Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Небојша, Снежана и Данило Цокић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић и Драган Вукотић.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *