Православље, Регион

Игуман манастира Дечане: Велика могућност понављања погрома на Косову!

sava2

Натписом “Ово је наш манастир, даље руке од албанске земље” демонстранти су отворено показали спремност на непријатељство а знамо да је манастир до сада четири пута био нападан.

У околини манастира Високи Дечани, где су Албанци данас протестовали тражећи обарање одлуке косовског Врховног суда о враћању земље манастиру, ситуација је вечерас мирна, јавља извештач са лица места, а игуман манастира Сава Јањић упозорио је на могућност понављања насиља на Космету какво је било 2004. године. Најновија збивања на Косову и Метохији показатељ су да се врло мало тога променило у покрајини од 2004. године када је дошло до насиља Албанаца над Србима и да је потенцијал понављања насиља изузетно великИ, изјавио је Јањић.

Оно што, по његовом мишљењу, охрабрује је то да су те ситуације сада свесни и представници међународне заједнице.

“Оно што је добро у целој причи јесте то да представници међународне заједнице са којима сам у контакту виде такву ситуацију и да и они који то нису веровали када сам им говорио, сада то јасно виде што ће вероватно имати одраза и на њихов однос према косовским представницима који више неће моћи да им причају бајке”, закључио је Јањић.

Италијански припадници Кфора обезбеђују манастир Високи Дечани а капија овог манастира данас је након покушаја Албанаца да протестују испред самог манастира из сигурносних разлога затворена за посетиоце.

На прилазу манастиру налази се контролни пункт Кфора као и пункт испред самог манастира где италијански војници дозвољавају улазак у манастир само онима којима је посета одобрена од стране монаха.
Игуман манастира потврдио је Тањугу да је данас цео дан била затворена манастирска капија због претњи представника општине Дечани чији је главни циљ обарање одлуке Уставног суда Косова који је недавно донео пресуду у корист манастира, чиме је потврђено право манастира на његову имовину коју су оспоравали Албанци.

“Одлука је легална и извршна али је општина рекла да то неће спровести. Они су кренули у једну нефер кампању уз жестоку пропаганду албанских медија где се манастир Дечани назива албанским манастиром и да ми треба да дигнемо руке од албанске земље,” рекао је он.

Сава Јањић истакао је да су демонстратни данас хтели да протестују испред манастира Дечани и да поставе таблу са натписом “Ово је наш манастир, даље руке од албанске земље”.
Тиме су отворено показали спремност на непријатељство а знамо да је манастир до сада четири пута био нападан од стране оних који и сада овакве претње упућују, рекао је Јањић.

“Сматрамо да не постоје основни безбедносни услови за живот, нема основних слобода, то показује да је реч о једној општини која не поштује ни сопствене законе, која не поштује ни Врховни суд Косова и која директно учествује у ширењу етничког, верског насиља, мржње према мансатиру Високи Дечани,” рекао је Јањић.

Он је упозорио да све то може имати огромне последице и штету и то за комплетно косовско друштво које се приказује у “варварском светлу”.

Јањић је у изјави Тањугу подсетио на претње којима су минулих дана биле изложене четири старице у Ђаковици којима су Албанци претили да ће им поново спалити манастир, скрнавити гробаља и истакао да је ретко који починилац приведен закону. Он је подсетио да су дате условне казне починиоцима тада, оценивши да је потенцијал за даље понављање насиља на Косову велики.

(Танјуг)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *