Православље

Данас је Спасовдан

002522

Вјерници данас славе празник Вазнесења Господњег или Спасовдан.

Празник Вазнесења Господњег, у народу уобичајено Спасовдан, један је од десет празника посвећених Христу и спада у покретне празнике – увијек пада у четвртак, 40 дана послије Васкрса, а десет дана прије Духова, односно Свете Тројице.

Спасовдан је у историји српског народа везан и за 1349. годину, када је проглашен највећи историјско-правни документ српске средњовјековне државе Душанов законик.

СПАСОВАДАН, ДАН ГРАДА БАЊАЛУКЕ

Град Бањалука данас обиљежава своју славу Вазнесење Господње – Спасовдан. Ове године славу Града, која је уједно и слава Саборног храма Христа Спаситеља, обиљежиће заједно Град и Парохија бањалучка.

У Саборном храму Христа Спаситеља, од 9.00 часова, служи се Света архијерејска литургија, након које ће бити обављен чин освећења славског жита и колача. По завршетку славског обреда, око Саборног храма, биће организована Спасовданска литија.

Уочи овог празника, синоћ је на платоу испред храма Христа Спаситеља уприличен богат културно-умјетнички програм, у којем су наступили бројни извођачи, док је у Банском двору отворена изложба „Бањалучке приче“, аутора Томе Марића.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *