Мишљења

Путин је у Сирији на путу победе – Русија поново постаје велика сила

„ОН ЖЕЛИ ДА ЗАПАДУ НАМЕТНЕ НОВИ СВЕТСКИ ПОРЕДАК НА ЧЕЛУ СА РУСИЈОМ”

  • „Путин жели да од Русије, која је сада регионална сила, поново направи светску силу. Он за то има безусловну подршку већине грађана Русије. Руска штампа зато стари светски поредак, који је био плод конференције на Јалти, „уздиже у небеса”, па чак и период Хладног рата хвали као „најбољи од свих могућих светова”

         РУСКИ успеси у Сирији не дају мира чак ни формално неутралној Швајцарској.

         Циришки лист Tagesanzeiger објавио је да Кремљ у Сирији жели да Западу наметне “нови светски поредак на челу са Русијом”.

         Притом је упозорио да Запад треба да престане да верује да руског лидера, Владимира Путина, покреће манија величине или носталгија за Совјетским Савезом.

         Tagesanzeiger сматра да ствари не стоје тако. Још конкретније: да Путин уопште не тежи да успостави ранију државну структуру већ да му је циљ да – по сваку цену – окрене уназад процес деградације Русије и њеног претварања од светске у регионалну силу.

         Тај процес је – како наглашава швајцарски лист – довео до распада Совјетског Савеза:

         „Путин жели да од Русије, која је сада регионална сила, поново направи светску силу. Он за то има безусловну подршку већине грађана Русије”.

         Швајцарски лист истовремено указује да руска штампа стари светски поредак, који је био плод конференције на Јалти, „уздиже у небеса”, па чак и период Хладног рата,  хвали као „најбољи од свих могућих светова”.

         Tagesanzeiger тврди да Путин “разуме важност поделе света на интересне сфере и неопходност борбе са хегемонијом САД као данас једине суперсиле”.

Tagesanzeiger: Путин је у Сирији на путу победе – Русија поново постаје велика сила

Tagesanzeiger: Путин је у Сирији на путу победе – Русија поново постаје велика сила

Текст у овом листу завршава се упозорењем: ”Путин је већ на путу победе. Ко жели да дође до мирног решења за Сирију – мора са њим да преговара. Женева, Беч и Минхен показали су да Русија тамо игра улогу коју за своју земљу тражи Путин: улогу велике силе”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара