Мишљења

Америчка војна надмоћ над другим земљама одлази у прошлост

МОЋ ФЛОТЕ НОСАЧА АВИОНА НЕУТРАЛИСАЛЕ НОВЕ РУСКЕ, КИНЕСКЕ И ИРАНСКЕ РАКЕТЕ

  • Експертски извештај: Америка је изгубила своју главну предност – могућност да неометано контролише велика пространства

        ВОЈНА предност САД над другим земљама ускоро ће отићи у прошлост, пошто је њихова главна снага – моћна флота носача авиона – изгубила досадашњи значај, пише Washington Post, позивајући се на експертски извештај.

        Према извештају који је у понедељак објавио Центар за нову америчку безбедност, за војне операције САД у иностранству настао је преломни моменат. Док је раније било тешко супротставити било шта америчким носачима авиона, сада се ситуација променила у корену.

        „Земље као што су Кина, Иран и Русија спровеле су последњих година озбиљну модернизацију својих снага и наоружања, која неутралише војну предност Сједињених Држава“ – наглашава лист.

        Русија је у Балтичком мору створила сложен систем ПВО и разместила противбродске ракетне системе. Команда NATO је упозоравала на руске ракете на „сиријском периметру“, и Москва је већ спровела тестирања напредних ракета класе „земља-ваздух“, чију ефикасност експерти признају једногласно“, пише Washington Post.

        Кина је, са своје стране, створила интегрисани систем, који такође чине модерне ракете „земља-ваздух“, крстареће противбродске ракете, подморнице, ракетне крстарице и авиони.

        Тиме је Кина створила штит од претњи са мора који је способан да држи противника на довољном одстојању од стратешки важних територија, истиче аутор чланка.

        Док се друге земље концентришу на стварање сложених система користећи нове технологије, као што су беспилотне летелице, напредне ракете и ловце нове генерације, Сједињене Државе делују по инерцији и тиме чине велику грешку.

The Washington Post: Америчка војна надмоћ над другим земљама одлази у прошлост

The Washington Post: Америчка војна надмоћ над другим земљама одлази у прошлост

Америка је изгубила своју главну предност – могућност да неометано контролише велика пространства. Ако у наредној години Пентагон не ревидира своју стратегију, америчке оружане снаге ризикују да њихово оружје заостане за најновијим наоружањем Русије и Кине и да заувек забораве на војну надмоћ, истиче лист.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара