Култура

Ускоро снимање филма и серије о Гаврилу Принципу

030799
Директор „Кошутњак филма“ Зоран Јанковић открио је за „Блиц“ да та продуцентска кућа ускоро почиње снимање филма и серије о Гаврилу Принципу, атентатору на аустроугарског надвојводу Фердинанда у Сарајеву 1914, након чега је почео Први свјетски рат.

Сценариста и редитељ је Срђан Кољевић, а у току је одабир глумца који ће тумачити главну улогу.

Потписали смо уговор за филм и нову серију од четири епизоде са ТВ Првом. Филм радног наслова „Бранио сам Младу Босну“ премијерно ће бти приказан 28. јуна 2014. године, када се обиљежава 100 година од сарајевског атентата и почетка Првог светског рата. Биће то прича о аустроугарском адвокату Рудолфу Цистлеру, који је по службеној дужности бранио Гаврила Принципа и остале припаднике „Младе Босне“ и доказао да је Аустроугарска починила агресију. Сценарио је написао Срђан Кољевић који ће и режирати филм, каже Јанковић.

Он истиче да је Кољевић одабрао да причу исприча из визуре који је пола-Хрват, а пола-Нијемац и који је био довољно храбар да брани атентатора на престолонасљедника Аустроугарске.

У филму ће се у епизодним улогама појавити и ликови српског књижевника Иве Андрића, као тадашњег првог предсједника Српско-хрватске напредне омладине, која је била основа будуће „Младе Босне“, али и остали интелектуалци, попут Тина Ујевића или Димитрија Митриновића.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *