Култура

Пале – Централна манифестација „Моја ћирилица“

У Саборном храму Светог Архангела Гаврила у Палама данас је у оквиру „Зимских сусрета српских земаља“ одржана централна манифестација под називом „Моја ћирилица“ којој су присуствовали ученици основних школа из ове општине.

Предсједавајући Скупштине Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ из Београда Љубинко Стојановић рекао је да традиционалну манифестацију „Зимски сусрети српских земаља“ ове године по 21. пут организују на Јахорини под слоганом „Сачувајмо Републику Српску“.

Он је навео да су у Саборном храму појци хора студената Богословије из Београда одржали концерт, а учешће су узели и ученици основних школа са Пала који су читали литерарне радове о теми „Моја ћирилица“.

– Слоган смо одредили прије пар мјесеци, а данас поручујемо свим становницима Републике Српске да се уједине и да сачувамо нашу Републику. Доносимо подршку из Београда, Новог Сада, Херцег Новог, Обреновца, Подгорице, а имамо и учеснике из Канаде – рекао је Стојановић и додао да је на сусрете дошла и екипа из Косовске Митровице.

Према његовим ријечима, ове године предсједник Организационог одбора сусрета је Ранко Радовановић из Звечана.

– Успјели смо да окупимо значајан број Срба из разних крајева – нагласио је Стојановић и додао да је циљ манифестације уједињавање Срба са свих простора.

Старјешина Саборног храма у Палама Марко Главаш каже да се ова манифестација другу годину за редом организује у овом храму и да је њен циљ очување идентитета српског националног – српског језика и ћириличног писма.

– Жеља нам је била да у овом богослужбеном импровизованом простору у Саборном храму, који је у изградњи, саберемо нашу заједницу – народ и омладину и да заједно промовишемо и представимо ту вриједност нашег народа – истакао је Стојановић.

Пале - Централна манифестација  „Моја ћирилица“

Пале – Централна манифестација „Моја ћирилица“

Он је поручио да је потребно поштовати све друге културе, али да треба чувати свој идентитет.

„Зимски сусрети српских земаља“ почели су 31. марта и трајаће до недјеље, 3. априла.

Извор: РТРС,Моје Требиње

Коментариши чланак

Коментара