Култура

Андрићград – спона културе и историје

027756

Прослављени режисер Емир Кустурица поздравио је посјету Андрићграду више од 1.600 студената Универзитета у Источном Сарајеву и поручио да ће овај град, отварањем Андрићевог института и Универзитета лијепих умјетности, постати и образовни, научни и универзитетски центар Републике Српске.

Кустурица је у изјави за сајт Универзитета у Источном Сарајеву пожелио добродошлицу организаторима, гостима и посјетиоцима Универзитетске вечери и изразио жаљење што, због обавеза на снимању свог новог филма, неће бити у прилици да окупљене студенте поздрави и уживо.

– Студентима и професорима Универзитета у Источном Сарајеву желим добродошлицу у Андрићград. Капије Андрићграда, врата Андрићевог института, којег ћемо отворити на Видовдан, као и врата будућег Универзитета лијепих умјетности за њих, као и за све чланове академске заједнице у Српској, увијек ће бити отворена -поручио је Кустурица.

Творац Андрићграда нагласио је да је његово животно дјело, ренесансни камени град на Дрини, и замишљен да на једном мјесту окупи и споји историју и будућност.

– Долазак студената Универзитета у Источном Сарајеву на прославу Видовдана и обиљежавање друге године изградње Андрићграда симболична је порука да смо успјели да остваримо замишљено. Вјерујемо да ћемо отварањем Андрићевог института и Универзитета лијепих умјетности успјети и у намјери да постанемо центар српске науке, културе, умјетности и духовности – рекао је Кустурица.

Он се нада да ће окупљени око Андрића и његовог дјела, „препознавајући знакове које нам је оставио, корачати његовом стазом, тим утртим путем, ка бољој будућности“.

Студенти из Источном Сарајеву данас ће посјетити Андрићград у Вишеграду, гдје ће, уочи Видовдана и обиљежавања друге године почетка изградње града од камена на Дрини, присуствовати Универзитетској вечери и концерту београдске рок групе Ван Гог.

Андрићев институт који ће бити отворен сутра у оквиру Андрићграда у Вишеграду, веома је значајан, јер ће на неки начин спајати културу, историју, исток и запад, изјавио је предсједник АНУРС Рајко Кузмановић.

„Показаће да имамо снаге и могућности да радимо на културном развоју, како би побиједила култура мира, наспрам некултуре рата и међусобног неуважавања,“- истакао је Кузмановић. Према његовим ријечима, пројекат Андрићград је значајан подухват који треба да се ради и одвија транспарентно и уредно.

Низом културних и вјерских манифестација данас и сутра свечано ће бити обиљежено двије године градње Андрићграда. Програм прославе почеће вечерас у просторијама биоскопа „Доли Бел“, када ће се одржати промоција издања АНУРС-а. У Андрићевом институту биће промовисана књига „Писац и прича – стваралачка биографија Иве Андрића“ аутора Жанете Ђукић Перишић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *