Култура

Андрићград: Прослава двије године градње града од камена

021851
Низом културних и вјерских манифестација, 27. и 28. јуна, свечано ће бити обиљежено двије године градње Андрићграда.

Програм прославе почиње у четвртак, 27. јуна, у 18.00 часова у просторијама биоскопа “Доли Бел”, када ће се одржати промоција издања Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/.

Промотори зборника “Иво Андрић између истока и запада” су режисер Емир Кустурица и академик Бранко Летић, зборника “Република Српска 20 година развоја” предсједник АНУРС-а Рајко Кузмановић и академик Снежана Савић, а зборника “Језик и писмо у Републици Српској” академик Слободан Реметић.

Планирано је и представљање књиге “Дела Николе Кољевћа” чији је промотор академик Љубомир Зуковић и монографије “Трактати о уставноправном положају Републике Српске” чији је промотор академик Драго Бранковић.

На новизграђеном Тргу Његоша биће одржан концерт групе “Ван Гог”.

На Видовдан, 28. јуна, у новоизграђеном и још незавршеном храму Светог великомученика кнеза Лазара и светих српских јунака у Андрићграду одржаће се прва света архијерејска литургија.

Истог дана биће отворен и Андрићев институт, као и управна зграда предузећа “Хидроелектране на Дрини”.

У Андрићевом институту промовисаће се књига “Писац и прича – стваралачка биографија Иве Андрића” аутора Жанете Ђукић Перишић.

Планирано је да на промоцији говоре режисер Емир Кустурица, а одломке из књиге читаће београдска глумица Стела Ћетковић.

Најављено је да ће се на Видовдан, на Тргу Николе Тесле у Андрићграду, одржати и концерт “Но смокинг оркестра”.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *