Хуманитарне акције

Баштионик: Акција „Будимо људи“

155962_294659550634184_208789056_n

Помоћ прикупљену у овој акцији уручићемо Мајци Милеви Лазаревић из села Шадићи код Власенице, мајци чија су три сина као борци Војске Републике Српске погинула у Отаџбинском рату.Сви који желе да помогну ову акцију детаљније информације могу добити у књижари Ризница или на тел. 065/ 526-873.

slikacitava.php

Власеница – Судбина Милеве Лазаревић, која је у посљедњем Отаџбинском рату изгубила три сина, борца Војске Републике Српске, дирнула је многе хуманисте који желе да овој старици колико-толико олакшају живот.

Прича о 76-годишњој Милеви из села Шадићи код Власенице трагично је свједочење о патњи и страдању, али и храбрости и поносу жене и мајке у смутним ратним временима.

Причу је написао и испричао београдски књижевник и бивши официр ВРС Миленко Аврамовић у недавно објављеном роману „Мајка“, посвећеном судбини четири жене и 12 њихових синова, који су пали бранећи Српску.

Књига је снажно одјекнула у „ушима јавности“, а посебно међу Србима у дијаспори, који се од објављивања овог романа интересују како да помогну старици да лакше поднесе тугу.

О старици данас брине једини преживјели син Зоран.

– Узмем њихове слике па причам с њима. Сама се испричам и исплачем и онда ућутим… Али, ја сам поносна на њих мртве. Поносим се. Имала сам дјецу, дај Боже да их свако онакве има. И поносно идем кад могу да идем – каже Милева Лазаревић.

Новчану помоћ од 150 аустралијских долара, која је недавно стигла из далеког Аделејда, Аврамовић је ове седмице уручио Милеви, која живи у скромној борачкој гарсоњери у власеничком борачком насељу. Раније јој је стигло 350 евра и од Срба из њемачког града Карлсруеа, а из свијета стижу најаве нових донација за мајку погинулих бораца.

– Знам да се и у Француској прикупља помоћ за Милеву Лазаревић. То је једина од поменуте четири мајке која је жива, иако је прилично болешљива. Највећи њен проблем је слух. Људи у дијаспори знају за то и већ су се неки јавили и рекли да ће у догледно вријеме организовати неку акцију да јој се набави апарат за слух –  казао је Аврамовић.

Село Шадићи било је током рата мета бројних напада муслиманских снага и поприште језивих злочина. Сва три сина, Боро, Саво и Станко, погинули су у одбрани села. Почетком рата, под неразјашњеним околностима, настрадао је и супруг Владо, а кћерка Милка, скрхана болом, послије рата дигла је руку на себе.

Фотографије

Фотографије настрадалог супруга, тројице синова и кћерке, поредане су на столу, поред кревета на којем старица проводи највише времена.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *