Живот и Здравље

Седам свакодневних намирница које су отров за тело

Можете ли да замислите живот без индустријски прерађене хране?

Можете ли да замислите живот без индустријски прерађене хране?

Да једете само свеже намирнице и оброке које сте сами спремили? Таква промена захтевала би доста труда, али би резултати надмашили сваку штету насталу због губитка времена. За почетак бар покушајте да избаците најгоре међу лошим производима.

Пилећи крокети и слична пржена храна

Пилећи крокети

Пилећи крокети

Чак и да је реч о правом месу, оно би након овакве припреме било пуно уља и конзерванса. Али у већини случајева у крокетима разних врста, били они пилећи, рибљи или ко зна какви, нема много чистог меса.

Кокице у паковању за микроталасну

Кокице за микроталасну

Кокице за микроталасну

Овде није проблем у кокицама него у врећици. Амбалажа је пуна перфлуорооктаноичне киселине (ПФОА) која се повезује с неплодношћу. Она прелази на кокице, а затим у вас. Што је најгоре, ове хемикалије у телу остају годинама и накупљају се. Познато је да изазивају и рак јетре, тестиса и панкреаса код лабораторијских животиња. Научници се боје да би слични резултати могли бити и код људи.

Маргарин

Маргарин

Маргарин

Нутриционисткиња Џенифер Нелсон из Клинике Мејо каже да трансмасне киселине из биљне масти која је индустријски прерађена, као што је маргарин, повећавају ризик од срчаних болести, повећавају ниво холестерола, а успешно снижавају и ниво доброг холестерола. Ту је и повишен ризик од можданог удара и дијабетеса типа 2.

Парадајз у конзерви

Парадајз у конзерви

Парадајз у конзерви

И овде, као и код кокица, није проблем у садржају, него у амбалажи. Научници тврде да конзерве садрже биспхенол-А, односно БПА. БПА је повезан са срчаним болестима, дијабетесом и гојазношћу. „Једном литром конзервираног парадајза можете унети 50 микрограма БПА, а та количина ће утицати на људе, посебно на младе“, кажу нутриционисти. Ако нема свежег, боље је купити парадајз у стакленој амбалажи него у конзерви.

Готови умаци за салату

Готови умаци за салату садрже много шећера и конзерванса, а они с мање масти чак имају и више штетних материја, на пример високофруктозни кукурузни сируп који доказано гоји брже него обични шећер. Разлога да их купујете заправо и нема, јер их свако може направити врло брзо код куће.

Енергетске плочице

Овде није реч о здравом производу него о слаткишима. Осим уобичајених састојака који нагло повећавају ниво шећера у крви и оптерећују панкреас, ту су и калорије које дебљају.


Неоргански узгајене јабуке

Неоргански узгојене јабуке.

Неоргански узгојене јабуке.

Иако јабуке спадају међу високовредне здраве намирнице, модерно воћарство користи велике количине хемикалија. Због количине пестицида у њима, јабуке су годинама међу 12 најгорих плодова на листи групе која прати загађење околине Еnvironmental Working Group’s ‘Dirty Dozen. За узгој јабука користи се и пестицид под именом паракват, односно грамоксон. То је један од најчешће употребљиваних пестицида на свет,у иако тровање паракватом носи озбиљне здравствене ризике – било да га прогутате или удишете – укључујући и заказивање јетре, бубрега и срца, поручују из америчке Агенције за превенцију и контролу болести ЦДЦ.

Извор: Нови магазин

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *