Вијести, Занимљивости

Владимир Путин: Русија чврсто држи 27 одсто светског тржишта оружја

РУСКИ ПРЕДСЕДНИК НАЈАВИО ДА ЋЕ ЊЕГОВА ЗЕМЉА „ШИРИТИ ГЕОГРАФИЈУ СВОЈИХ КУПАЦА“

  • Москва прошле године извезла оружја и војне опреме за 15,5 милијарди долара, а портфолио извозних поруџбина руске војне индустрије износи више од $50 милијарди

        РУСИЈА се налази на другом месту на тржишту оружја, њен удео износи 27 одсто, а на првом месту су САД са 31 одсто, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

        „Русија чврсто држи друго место на листи светских лидера по продаји оружја и војне технике, и то је озбиљно достигнуће на тако сложеном тржишту које се динамично развија. Према подацима међународних институција, на првом месту налазе се САД, оне држе 31 одсто тржишта, Русија је на другом месту, као што сам већ рекао, са 27 одсто тржишта. Сви други играчи приметно заостају“ – рекао је Путин на седници Комисије за војно-техничку сарадњу РФ са страним државама.

        Он је истакао да је прошле године извоз руских производа војне намене износио више од 15,5 милијарди долара и да се он у последње три године стабилно држи на том нивоу.

        „У 2014. години потписани су нови уговори у вредности 14 милијарди долара. Портфолио извозних поруџбина је тренутно стабилан и износи више од 50 милијарди долара. Међутим, и поред тога треба се кретати напред, подизати лествицу, правити нову генерацију оружја и војне технике, припремати достојну замену за стручњаке високе класе, јачати позиције Русије на глобалним тржиштима“ – нагласио је Путин.

        Русија ће развијати војно-техничке везе са свим савезницима и стратешким партнерима, освајати нова тржишта и доследно спроводити програме замене увозних производа у војној индустрије, рекао је Путин.

        „Ми ћемо, наравно, развијати војно-техничке везе са свим нашим савезницима и стратешким партнерима, доследно спроводити програме замене увозних производа у војној индустрији, освајати нова тржишта“ – казао је руски председник.

        Што се тиче замене увозних компоненти, „све треба да се ради на потпуно новим, модерним, перспективним технолошким основама“.

        „Наше конкурентске предности су успешно вишегодишње коришћење руског оружја у свим климатским зонама. Искуство њиховог коришћења стекло је више генерација војних стручњака у многим деловима света: и у Азији, и у Африци, и у Латинској Америци“ – истакао је председник Русије.

        Он је додао да су партнерима добро познате предности руског оружја, „пре свега његова поузданост и висока ефикасност“.

Владимир Путин на седници Комисије за војно-техничку сарадњу

Владимир Путин на седници Комисије за војно-техничку сарадњу

„Наравно, нећемо развијати војно-техничку сарадњу само са нашим традиционалним купцима. Планирамо да проширимо регионалну географију сарадње“ – истакао је Путин.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *