Вијести, Занимљивости

Руске контрасанкције обориле цене воћа и поврћа у Немачкој

ПАРАДАЈЗ ПОЈЕФТИНИО 35 ОДСТО, ОСЕТНО ПАЛЕ И ЦЕНЕ КРАСТАВАЦА, ГРОЖЂА, МАЛИНА, КРОМПИРА, БРЕСАКА…

         ИЗГЛЕДА да ће Немци-потрошачи на крају бити захвални Русији што је њиховој земљи увела контрасанкције. Јер, захваљујући њима, а донекле и родној години, у немачким продавницама дошло је до великог пада цена воћа и поврћа.

         Како је објавио дневни лист Bild, цене парадајза пале су у просеку 35,2 одсто, плавог патлиџана и кукуруза за 36,4 одсто,  бундеве – за 44 одсто… А осетно су пале и цене краставаца, грожђа, јагода и малина, кромпира, бресака…

         Нису за све заслужни само Руси јер су, примера ради, Немци ове године имали род кромпира од 11,5 милиона тона, што је 20 одсто више него прошле године. 

         Немачка је – први пут после 2009. године – убрала преко милион тона јабука, а још су њене продавнице, после руског ембарга, преплавиле јабуке из Пољске.

         Месо је – углавном због затварања руских граница – појефтинило 10,8 одсто у просеку. Јаја су јефтинија 9,1 одсто него у јануару.

Руске контрасанкције обориле цене воћа и поврћа у Немачкој

Руске контрасанкције обориле цене воћа и поврћа у Немачкој

Дошло је и до појефтињења индустријске робе. Компјутерске игре су изгубиле 14 одсто од цене, капути – 11 одсто, телевизори су јефтинији до пет одсто, а приближно толико и шампони, мушке кошуље, фрижидери, фудбалске лопте, женске панталоне и машине за веш.

Годишња инфлација се у септембру спустила до свог најнижег нивоа за протеклих пет година – на само 0,3 одсто.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *