Вијести, Живот и Здравље, Занимљивости

Пет намирница које се никада не кваре

Сваки кухињски ормарић у свом кутку скрива намирницу за коју нисмо дуго користили па нисмо сигурни бисмо ли је бацили или искористили. Доносимо вам ПЕТ намирница с чијих кутија и поклопаца можете скинути прашину и употријебити их за прављање укусних оброка кад год пожелите…

Мед
Мед се може кристализирати или промијенити боју, али се због свог антибиотског дјеловања не може се покварити. Мед чувајте на хладном, а уколико се кристализира, теглу ставите у топлу (не у кипућу) воду и мијешајте док се не врати у првобитно стање.
Мед

Мед

Шећер
Без обзира је ли у питању свијетли или тамни шећер с већим постотком меласе, ова се слатка намирница никада не квари. У чему је тајна? Шећер је ‘непријатељско’ окружење за бактерије у којему не могу живјети нити се размножавати. Једино о чему треба да водите рачуна је да шећер буде на сухом и у добро затвореној посуди.

Екстракт ванилије
Због алкохола којег садржи, екстракт ванилије нема рок трајања већ с временом сазријева. Чисти екстракт има виши алкохолни постотак и траје вјечно, док ће ароми ванилије неколико мјесеци након отварања окус постати све слабији.

Со
Со се у најгорем случају може стврднути. Како бисте то спријечили чувајте га на сухом, тамном мјесту на којему ће сачувати своју структуру.

Пиринач
Рок трајања има само смеђ пиринач која је маснија због чега се може покварити. Но, његов рок трајања можете продужити чувате ли је у херметички затвореним посудама или у хладњаку.
Извор: Вијести.ба

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *