Вијести, Занимљивости

Око 40.000 Јевреја пореклом са Крима тражи да се врати на полуострво

ИСЕЉАВАЛИ СЕ У ВРЕМЕ РАСПАДА СССР, А САДА ТРАЖЕ – ПРАВО НА РЕПАТРИАЦИЈУ И РУСКЕ ПАСОШЕ

         У ВРЕМЕ распада СССР и неколико година које су за њим уследиле – са Крима се у Израел иселило више десетина хиљада људи. Све што је имало макар пет посто јеврејске крви у себи.

         Међутим, са уздизањем Русије под Владимиром Путином и са повратком Крима у састав РФ – све се променило. Сада 40.000 исељених са полуострва у Израел – тражи да се врати назад.

         Како је саопштио функционер Кримског форума за заштиту уставних права грађана Леонид Грач, сви ти људи сада траже репатриацију и – пасоше Руске Федерације.

         Кримски форум је, према његовим речима, добио писмо лидера Прогресивне либерално-демократске партије Израела, Александра Редјка, са таквом иницијативом.

Око 40.000 Јевреја пореклом са Крима тражи да се врати на полуострво

Око 40.000 Јевреја пореклом са Крима тражи да се врати на полуострво

На основу њега и контаката са Редјком и другим бившим совјетским грађанима спремним да се врате, Грач је Владимиру Путину упутио писмо у којем, поред осталог, наводи:

„Током више од 20 година, ти људи су помагали економски развој Израела, али је за њих љубав према Криму постала неодољива. Сви они и даље говоре руски и верни су настављачи руског културног наслеђа. Они су сачували љубав према својој отаџбини Русији и са одушевљењем примили „кримско пролеће”. Са одушевљењем и надом да ће се сами ускоро вратити на полуострво”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *