Вијести, Занимљивости

Нуклеарна подморница „Невски”контролисаће Тихи океан

Ратна морнарица Русије комплетира „подводну флоту” за наредне деценије.

  • Руски министар одбране Сергеј Шојгу оценио да ће увођење у функцију стратешких нуклеарних подморница класе „Бореј” значајно ће ојачати војну моћ земље

ЗАПИСНИК о примопредаји стратешке нуклеарне подморнице „Александар Невски” класе 955 „Бореј” потписан је у бродоградилишту „Севмаш” из Северодвинска, саопштио је званични представник Ратне морнарице Русије.

„Документ су потписали генерални директор „Севмаша” Михаил Будниченко и председник државне комисије за примопредају нуклеарне подморнице контраадмирал Игор Фјодоров” – прецизирао је он.

Главнокомандујући Ратне морнарице Русије Виктор Чирков прочитао је наредбу, према којој је ова подморница – носач ракета укључена у састав 25. дивизије подводних снага Тихоокеанске флоте и биће стационирана у Виључинску – затвореном граду на крајњем истоку Русије.

„Александар Невски”  је прва серијска подморница класе 955 „Борей”. Његова кобилица положена је 19. марта 2004. године. Прва подморница ове класе – „Јуриј Долгоруки” – предата је Ратној морнарици Русије у јануару ове године.

У „Севмашу” су 2006. и 2012. године положене још две кобилице серијских бродова ове класе: „Владимир Мономах” и „Књаз Владимир”.

Примопредаја „Владимира Мономаха” планирана је за 2014. годину.

Како сматра руски министар одбране Сергеј Шојгу, увођење у функцију стратешких нуклеарних подморница класе „Бореј” значајно ће ојачати војну моћ земље. Он је то изјавио на церемонији подизања заставе с Андрејиним крстом.

Александар Невски

Нуклеарна подморница „Александар Невски“

„Ракетне подморнице ове класе постаће основа поморских стратешких нуклеарних снага Русије у наредним деценијама” – нагласио је Шојгу.

Он је додао да су „конструктори, инжењери, радници фабрике – сви који су учествовали у прављењу подморнице, одлично испунили постављени задатак”.

 

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *