Вијести, Занимљивости

Новим Суецким каналом могу да истовремено плове по три брода у оба смера

АЛ-СИСИ НЕ БИ МОГАО ДА ВЛАДА СРБИЈОМ: ГРАДИЛЕ ГА САМО ДОМАЋЕ ФИРМЕ, СВЕ АКЦИЈЕ ПРОДАО ЕГИПЋАНИМА

  • Нови канал потпуно изградила домаћа предузећа, а требало би да више него удвостручи годишњи промет Суеца, који би, према званичним проценама, са 5,3 милијарде долара колико се очекује ове, требало да скочи на 13,2 милијарде 2023. године

        ЕГИПАТ је данас почео пловидбену пробу новог, двосмерног пута кроз Суецки канал, саопштили су званичници једанаест дана пре званичног отварања те нове поморске везе која треба да поједностави и повећа саобраћај између Индијског океана и Средоземног мора.

        Назван „Осовински Суецки канал“, дугачак 72 километра, делом дуж првобитног канала, нов пут би требало да повећа приход Египта од пловидбене таксе.

        „Први бродови су данас почели да тестирају пролаз кроз Суецки канал“, објавила је званична новинска агенција MENA.

        Званичници кажу да шест страних бродова у две групе од по три, истовремено плови кроз нови канал у супротним смеровима ради пробе.

        Нова траса има 37 километара новопрокопаног канала, уз продубљавање и проширење 35 километара постојећег, те би истовременим двосмерним саобраћајем требало да се смањи време путовања бродова који сада каналом пролазе наизменично.

        Председник Египта Абдел Фатах Ал-Сиси је покренуо тај пројекат августа 2014., са амбициозним циљем да се заврши за само годину дан. Свечано отварање планирано је за 6. август.

        Ти радови су део ширег пројекта за развој подручја око канала, које треба да прерасте у комерцијално и индустријско чвориште, са лукама и услугама за поморски саобраћај.

        Циљ је да се поново покрене привреда Египта подривена годинама политичке нестабилности, након свргавања председника Хоснија Мубарака 2011. године.

        Управа канала је за изградњу дошла до 7,9 милијарди евра, и то тако што је удео у власништву, по наредби шефа државе, продала искључиво домаћим, египатским инвеститорима.

        Нови канал који су изградила домаћа предузећа, требало би да више него удвостручи годишњи промет Суеца, који би, према званичним проценама, са 5,3 милијарде долара колико се очекује ове године, требало да скочи на 13,2 милијарде 2023. године.

Осовински Суецки канал

Осовински Суецки канал

Изграђен пре 146 година, Суецки канал је један од најпрометнијих пловних путева на свету, и једна од кључних тачака у светској трговини.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *