Вијести, Занимљивости

Када ће се у Русији појавити новчанице са Маом?

Недавно је руска банка ВТБ почела да врши међународне обрачуне у јуанима. Банка сматра да спровођење трансграничних операција у кинеској валути може да убрза робну размену између две земље.

Ипак експерти истичу: обим послова у националним валутама ће бити незначајан, и јуан све једно неће моћи да истисне долар у руско-кинеској трговини.

Први посао од 20 милиона јуана ВТБ је обавио преко своје шангајске филијале 21. маја. Тачније дан после потписивања споразума са Bank of China, које је протекло у присуству председника Русије Владимира Путина и председника Кине Си Ђинпинга. Документ предвиђа сарадњу страна у обрачунима уз коришћење националних валута, међубанковном кредитирању. Раније је шангајска филијала ВТБ могла да обавља међународне обрачуне само у страној валути и рубљама. Сада клијенти банке ВТБ могу да врше обрачунавања са кинеским контрагентима у јуанима, користећи рачуне у шангајској филијали, као и да размештају депозите у Кини.

У руско-кинеској пограничној трговини јуан се користи одавно. Још 2002. године централане банке две земље су потписале споразум према којем од 2005. године обрачуни за трговину и туристичке услуге могу да се врше, поред конвертибилних валута, у рубљама и јуанима. Сада су Русија и Кина решиле да изведу коришћење јуана ван оквира пограничне трговине. Између осталог, обим послова у јуанима између највећих финансијских институција тешко да ће бити значајан — убеђен је директор руског Института за стратешку анализу Игор Николајев.

И рубљи, и јуану за сада недостају резервне валуте. Потенцијал коришћења јуана чак за билатералну сарадњу битно је ограничен. Зато што увек када компанија реализује робу или услугу, она жели да добије ону валуту коју може да користи за спољнотрговинске обрачуне са другим земљама.

Игор Николајев сматра да санкције против Русије од стране Запада могу да убрзају процес активнијег укључивања јуана у руско-кинеске спољнотрговинске везе. У том случају Русија ће тежити да пређе у обрачунима на јуане и друге валуте алтернативне долару. Неки аналитичари не искључују да ће убудуће уговори за испоруку енергената у Кину бити склопљени у кинеској валути.

Али потпуно одустајање од долара у корист јуана за сада није повољно Русији и Кини. За прелазак на обрачунавање у јуанима потребан је колосалан рад централних банака две земље за обезбеђење валуте за плаћање на територији Русије. Тачније мораће да се склопе своп-споразуми са кинеском ЦБ на огромне суме.

Када ће се у Русији појавити новчанице са Маом? / Фото: РИА Новости

Када ће се у Русији појавити новчанице са Маом? / Фото: РИА Новости

Додатна емисија јуана ће неизбежно изазвати инфлацију у Кини, са чијим сузбијењем власти и тако тешко излазе на крај. Мада 2009. године Кина је предлагала да се укључе валуте земаља БРИКС у корпу специјалних права позајмљивања, али никада није директно изразила жељу да учини јуан светком резервном валутом. Јер земља са резервном валутом неизбежно долази до трговинског дефицита због јачања њене новчане јединице. Кини таква ситуација за сада не одговара. Зато у скорије време пар рубља-јуан вероватно ће услуживати углавном пограничне трговинске операције. Ипак, тенденција одустајања од америчке валуте је већ означена.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *