Занимљивости

Гуглов програм победио и јужнокорејског шампиона у древној игри го

ЉУБИТЕЉИ КИНЕСКЕ ИГРЕ У ШОКУ ОД НАПРЕТКА ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ

  • Го је игра за коју кажу да је настала две хиљаде година пре нове ере у Кини. Играчи са белим и црним жетонима настоје да заузму што већу територију на површини која има 361 поље, уз безброј могућих комбинација

        ГУГЛОВ (Google) програм Алфаго (AlphaGo) победио је данас јужнокорејског шампиона у игри го Лија Седола у првом од пет предвиђених мечева.

        Победа Алфагоа у старој кинеској игри је нови напредак вештачке интелигенције, пошто је програм савладао једну од најсложенијих и комплекснијих игара које постоје.

        Коментатори који су пратили дуел кажу да је меч био неизвестан до самог краја, као и да су и Алфаго и Ли грешили.

        Лијев пораз је био изненађење за многе Јужнокореанце и љубитеље игре го. Тридесетрогодишњи шампион је пре две недеље био уверен да ће однети убедљиву победу, мада је дан пре меча био мање оптимистичан.

        Ли је рекао да је стратегија Алфагоа била „одлична“ и да је био изненађен неконвенционалним потезима које човек никада не би одиграо.

        Јужнокорејски мајстор гоа Ју Чанг Хјук је рекао да је пораз шампиона од компјутерског програма био шок.

        „Уопште није играо као човек“, рекао је стручњак за го Ким Сунг Рјонг.

        Стотине хиљада људи су пратили дуел уживо на телевизији и Јутјубу.

        Ајк-Би-Емов (IBM) рачунар Дип блу (Deep Blue) 1997. први пут је победио шаховског шампиона Гарија Каспаров чиме је го остао једина игра у којој компјутери нису бољи.

        Врхунски играчи гоа се ослањају на интуицију када бирају неку од скоро бесконачног броја позиција на табли, због чега је вештачка интелигенција била у тешком положају.

        Стручњаци за вештачку интелигенцију су предвиђали да ће бити потребно макар десет година да компјутери победе шампионе у гоу, али се то променило када је Алфаго прошле године савладао европског шампиона у тој игри.

Гуглов програм победио и јужнокорејског шампиона у древној игри го

Гуглов програм победио и јужнокорејског шампиона у древној игри го

Го је игра за коју кажу да је настала две хиљаде година пре нове ере у Кини. Играчи са белим и црним жетонима настоје да заузму што већу територију на површини која има 361 поље, уз безброј могућих комбинација.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара